KE: Turqia, hapa prapa në lirinë e shprehjes dhe sigurinë

10/11/2015 11:05

Komisioni Evropian ka akuzuar Turqinë se ka dështuar në respektimin e të drejtave të njeriut dhe demokracisë.

Raporti vjetor mbi perspektivën e anëtarësimit të Turqisë në BE thotë se, në dy vitet e fundit ka pasur hapa prapa për lirinë e shprehjes.

Në dokument konstatohen gjithashtu të meta në funksionimin e gjyqësorit dhe ligjeve të reja që bien ndesh me standardet e BE-së.

Publikimi i raportit bëhet në një kohë kur BE-së i duhet ndihma e Turqisë për të kontrolluar flukset e refugjatëve.

Gjithashtu, ai vjen pas zgjedhjeve parlamentare në të cilat Partia për Drejtësi dhe Zhvillim e presidentit Erdogan rifitoi shumicën e humbur në qershor.

Raporti u shty disa herë për shkak të negociatave delikate mbi krizën e refugjatëve që po zhvilloheshin me autoritetet turke, përfshirë këtu presidentin, pak para zgjedhjeve të 1 nëntorit.

I dërguari i BBC në Bruksel thotë se raporti i Komisionit përmban një sërë kritikash në adresë të Erdogan. Edhe pse emri i tij nuk përmendet, kritikat shkojnë në adresë të pushtetut të plotëfuqishëm të presidentit.

“Pas vitesh të tëra progresi në lirinë e shprehjes, në dy vitet e fundit në Turqi janë verifikuar hapa prapa”, thotë raporti i Komisionit Evropian.

Gjithashtu, vijon dokumenti, situata e sigurisë është përkeqësuar ndjeshëm dhe është jetike që të rifillojnë bisedimet e paqes me rebenët e Partisë së Punëtorëve të Kurdistanit.

Top Channel