Ruandë, nëna e cila fali vrasësin e foshnjes së saj

07/04/2014 00:00

Ajo ka humbur vajzën 9-muajshe dhe dorën e djathtë në një sulm me hanxhar nga ish-shoku i saj i klasës, por sot, Alice Mukarurinda dhe Emmanuel Ndayisaba janë miq.

Ajo është zëvendëspresidente e një grupi që ndërton shtëpi të thjeshta me tulla për të mbijetuarit e gjenocidit dhe jeton pranë agresorit të saj. Historia e tyre e dhunës etnike, ndjenjës së fajit dhe pajtimit është historia e Ruandës së sotme, 20 vjet pasi shumica Hutu vrau më shumë se 1 milion Tutsi dhe Hutu të moderuar.

Alice ishte vetëm 25 vjeç kur u sulmua nga Emmanueli, i cili mendoi se e kishte vrarë e më pas i vrau edhe vajzën 9-muajshe.

“Kur vrava familjen e parë, u ndjeva keq. Më pas, u mësova me vrasjet. Na thonin që Tutsit ishin të këqinj dhe mua më dukej sikur po vrisja armiqtë”, kujton Emmanuel, i cili u detyrua nga liderët lokalë Hutu të shfaroste familje të tëra.

Disa muaj pas gjenocidit, Emmanuel u pendua dhe rrëfeu krimet e tij. Ai bëri burg nga viti 1997 deri në vitin 2003, kur Kagame fali Hutu-të që pranuan fajin e tyre. Pasi fitoi lirinë, ai nisi t’i kërkonte falje të gjithë familjarëve të viktimave të tij.

Kur u përball me Alice, gruan që mendonte se e kishte vrarë, ai fillimisht e shmangu, por më pas u ul në gjunjë duke i kërkuar falje. Pas dy javësh të mbushura me mendime dhe diskutime me burrin e saj, ajo e fali vrasësin e vajzës së saj të vogël.

“Bibla thotë që duhet të falim në mënyrë që të falemi”, thotë Alice.

Top Channel