Holande, testohet avioni me biokarburant

24/11/2009 10:05

Kompania “Royal Dutch KLM” eshte e para qe perdor biokarburantin ne nje fluturim me pasagjere.

Gjate nje fluturimi qe zgjati rreth 30 minuta mbi Holande, nje nga motoret e boingut funksionoi 50% me biokarburant dhe 50% me karozene.

Ne te njejten menyre funksionuan edhe tre motoret e tjere. Ne fund te fluturimit presidenti i kompanise Peter Hartman deklaroi se biokarburanti i perdorur reduktoi me 80 perqind emetimin e gazit karbonik.

“Ne fund te vitit 2010 ne shpresojme te marrim certifikaten e pare dhe atehere sfida do te jete se sa shpejt do te jemi ne gjendje ta prodhojme ate”, ka deklaruar Hartman.

Avionet shkaktojne 2-4 perqind te emetimit te karbonit ne bote, gje qe mund te shkaktoje ngrohjen e klimes, semundje dhe dukuri te tjera.

Top Channel