Groenlande, zbulohet bakteri 120 mije vjecar

10/07/2009 11:45

Per te mesuar sa me shume rreth evolucionit te mikrogjallesave, duhet te germojme thelle ne shtresat e akullit mijeravjecar. Kjo teori ka rezultuar e suksesshme per vite me rradhe dhe vazhdon te jete e tille.

Zbulimin e radhes e ka bere nje grup shkencetaresh ne Groenlande ku kane zbuluar nje lloj bakteri qe ishte “varrosur” ne akull qe prej 120 mije vjetesh. Ky bakter ka formen e nje shkopi dhe eshte rreth 50 here me i vogel se bakteri i zakonshem. Ekzistenca e tij mund te jete nje baze e forte per te mbeshtetur teorine e ekzistences se bakterieve te ngjashme edhe ne zonat e ngrira te planeteve ne sistemin tone diellor dhe jashte tij.

Ky mikrob eshte pagezuar me emrin “Herminiimonas glaciei” dhe ai eshte risjelle ne jete fale trajtimit 7 mujor ne nje inkubator me temperature 2 grade dhe me pas 4 muaj ne nje inkubator me temperature 5 grade.

Top Channel