Stresi ben dallimin femra-meshkuj

01/07/2009 14:55

Ne situata tensioni meshkujt dhe femrat sillen krejtesisht ne menyra te kunderta. Ne rast se femrat jane te afta te pershtasin nje sjellje te qete dhe te ftohte, meshkujt bejne krejt te kunderten, veprojne ne menyra te rrezikshme dhe iracionale si luajne kumar, kryejne marrdhenie seksuale te pambrojtur, perdorin substanca narkotike te paligjshme etj.

Studimi i kryer nga Universiteti i Karolines se Jugut ka analizuar sjelljen e te dy sekseve nen stres dhe ne gatishmerin qe kane per te rrezikuar..

Vullnetareve te ndare ne dy grupe (meshkujt vec dhe femrat vec) u eshte kerkuar te marrin pjese ne nje loje qe konsistonte ne fryrjen e tollumbaceve ne maksimumin e mundshem pa i plasur ata ku meshkujt kane fryre 48 cope ndersa femrat nuk kane dashur ‘te rrezikojne’ aq shume duke fryre vetem 29 cope. Me pas “ekipeve’ iu eshte kerkuar te futin duart ne akull dhe te frynin serish tollumbace ku serish meshkujt kane fryre 40 cope dhe femrat 32.

“Rezultatet e studimit tregojne se si femrat ngadale ngadale nen ndikimin e stresit behet me e qete dhe me e kujdesshme ndersa meshkujt duket se terhiqen nga faktori ‘rrezik’, aventure dhe perfitim material”- deklaroi shefja e studimit Nichole Lighthall.

Verifikuam diferencen e sjelljes mes femrave dhe meshkujve nen te njejtin efekt, stresin dhe ndoshta jane me te avantazhuar meshkujt ne kete situate” –shtoi me tej Lighthall.

Top Channel