Në Izrael po pritet ethshëm zbritja e anijes hapësinore “Beresheet” në sipërfaqen e Hënës. Nëse ulja do të jetë e suksesshme, atëherë kjo do ta vendosë shtetin hebre në mesin e vendeve elitare që kanë mundur të realizojnë udhëtime në satelitin e vetëm natyror të Tokës.

Anija e quajtur “Beresheet”, që në hebraisht do të thotë “në fillim” ka udhëtuar në kozmos për 7 javë, përpara se të kalonte në gravitetin e Hënës disa ditë më parë.

Kjo e enjte shënon edhe fazën e fundit të uljes së saj. Pas Shteteve të Bashkuara, Rusisë dhe Kinës, Izraeli bëhet vendi i katërt në botë që dërgon anije hapësinore në Hënë. Misioni ka kushtuar rreth 100 milionë dollarë dhe konsiderohet se i hap rrugën eksplorimit “low cost” të Hënës.

Por, përse izraelitëve iu deshën javë për t’iu afruar Hënës, kur shumica e misioneve atje nuk ka kërkuar veçse disa ditë? Arsyeja kryesore duket se ka qenë pikërisht paratë. Në vend që të qëndronte në një raketë, e cila do të kishte vendosur në trajektoren e përsorur të Hënës, “Beresheet” u nis nga një raketë “SpaceX Falcon 9” së bashku me një satelit komunikimi dhe një avion eksperimental.

Ndarja e udhëtimit në hapësirë e uli ndjeshëm koston e nisjes, por edhe e ngadalësoi lëvizjen e anijes hapësinore, që i hyri kështu një rruge më të ndërlikuar.

Top Channel