Kepi Grim është cilësuar si vendi me ajrin më të pastër në të gjithë planetin Tokë.

Vendi shtrihet në skajin e thyer veri-perëndimor të ishullit-shtet të Australisë, Tasmania, një gadishull jashtëzakonisht i largët, sipas BBC.

Pak udhëtarë arrijnë të shkojnë në këtë rajon të njohur si “Skaji i Botës”. Por ata që shkojnë do të gjejnë shkëmbinj dramatikë, vatra të rrëmbyera nga era dhe plazhe me rërë të zezë në kontrast të mrekullueshëm me tokën bujqësore të gjelbëruar me lara lara në majat e kodrave

Një nga 25 stacionet atmosferike në mbarë botën, Cape Grim Baseline Atmospheric Pollution Station (CGBAPS)  në majë të shkëmbit (CGBAPS) u krijua në vitin 1976 për të mbledhur dhe analizuar përbërjen e këtij ajri të pacenuar, i cili nuk ndikohet nga burimet lokale të ndotjes si tymrat e shkarkimit ose tymi industrial.

Stacioni luan gjithashtu një rol integral në kërkimin e ndryshimeve klimatike në botë, duke kronizuar varfërimin e ozonit stratosferik, si dhe informacione të vlefshme për motin dhe klimën, si temperatura, reshjet, era, lagështia dhe rrezatimi diellor. Këto matje janë veçanërisht të rëndësishme pasi përcaktojnë se si përbërja e atmosferës globale ka ndryshuar dhe se si ajo vazhdon të evoluojë.

“Erërat e forta perëndimore që godasin stacionin e monitorimit të ajrit Kennaook/Cape Grim kanë udhëtuar mijëra kilometra mbi Oqeanin Jugor të akullt, duke e bërë ajrin e matur këtu një nga më të pastrit në botë”, tha Dr. Ann Stewart, shkencëtare e lartë kërkimore në Commonwealth.

Vende të tjera të largëta me ajër të pastër në mbarë botën përfshijnë edhe stacionin Mauna Loa në Hawaii, ishullin Macquarie, Stacionin Casey në Antarktidë dhe qytetin Svalbard të Ny-Ålesund .

FOTO GALERI
1/11

Top Channel