Bullgaria do të subvencionojë shkollimin e 42.611 studentëve në vitin akademik 2023/2024

21/06/2023 18:21

Në mbledhjen e rregullt të së mërkurës, qeveria vendosi që shteti të subvencionojë shkollimin e 42,611 studentëve të vitit të ardhshëm akademik dhe miratoi numrin e studentëve dhe doktorantëve që do të regjistrohen në institucionet e arsimit të lartë shtetëror dhe organizatat shkencore të Republikës së Bullgarisë në vitin akademik 2023-2024, ka njoftuar shërbimi informativ qeveritar.

Plani i regjistrimit i është nënshtruar një ristrukturimi të pjesshëm ditët e fundit, pas komenteve të marra nga organizatat e punëdhënësve dhe pas skadimit të periudhës së konsultimit publik.

Krahasuar me draftin origjinal, i cili është publikuar për konsultim publik, numri i vendeve për studentët e vitit të parë në fushën profesionale të Informatikës dhe Shkencave Kompjuterike është rritur, ndërsa ato për studentët në fushat profesionale të Psikologjisë, Administrimit dhe Menaxhimit dhe Ekonomia është ulur.

Numri i përgjithshëm i vendeve të subvencionuara për studentët e vitit të ardhshëm akademik është rritur me 1289 vende. Ky është rezultat i një analize të një sërë rrethanash komplekse, një prej të cilave është numri më i lartë i maturantëve – 2240 më shumë se vitin e kaluar.

Me propozim të Ministrisë së Shëndetësisë është shtuar numri i vendeve në fushën profesionale të Kujdesit Shëndetësor dhe Shëndetit Publik për drejtimet Infermieri, Mami dhe Menaxhim Shëndetësor. Pas kërkesave të Ministrisë së Mbrojtjes dhe Ministrisë së Brendshme, numri i vendeve është shtuar edhe në fushat profesionale të Çështjeve Ushtarake dhe Sigurisë Kombëtare.

Sipas planit, në vitin akademik 2023/2024 në universitetet shtetërore do të regjistrohen 2228 doktorantë. 349 vende të tjera do të hapen në organizatat kërkimore, duke përfshirë 202 në Akademinë Bullgare të Shkencave dhe 65 në Akademinë Bujqësore.

Top Channel