Suella Braverman është paralajmëruar për një valë të re emigrantësh shqiptarë që kalojnë Kanalin këtë verë, pavarësisht goditjes së anijeve të vogla.

Sekretarit të Brendshëm i është dorëzuar një studim i brendshëm, i porositur nga ambasada e Mbretërisë së Bashkuar në Tiranë, që tregon se gjysma e të rinjve shqiptarë duan të kalojnë Kanalin për në Britani këtë verë.

Sondazhi, i kryer nga Swiss Contact në 1,800 familje në Kukës dhe i financuar nga Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, tregoi se gjysma e të rinjve të moshës 17-22 vjeç në këtë zonë donin të linin atdheun e tyre dhe të shkonin në Britani, pavarësisht nga rreziqet e kalimit të Kanalit.

Kukësi është një ndër zonat kryesore në Shqipërinë veriore për emigrantët. Megjithatë, sondazhi zbuloi se në përgjithësi 38 për qind e njerëzve në veri të Shqipërisë, një nga zonat më të varfra, donin të largoheshin, shkruan The Telegraph, transmeton Top Channel.

Nga këta, 59 për qind thanë se donin të vinin në Mbretërinë e Bashkuar, vetëm 20 për qind zgjodhën Gjermaninë dhe vetëm 7 për qind Shtetet e Bashkuara. Gati gjysma (47 për qind) e atyre që donin të vinin në Mbretërinë e Bashkuar thanë se tashmë kishin të afërm në Britani. Të rinjtë shqiptarë përfaqësonin kontigjentin më të madh të atyre që donin të largoheshin për në Britani.

Një rekord prej 45,700 emigrantësh arritën në Mbretërinë e Bashkuar vitin e kaluar përmes Kanalit, nga të cilët një e katërta ishin shqiptarë. Zbulimi nënvizon natyrën sezonale të migrimit të paligjshëm nga shqiptarët pasi rritja kryesore nga vendi nuk u materializua vitin e kaluar nga qershori deri në shtator, kur më shumë se 10,000 nga 12,000 shqiptarë kaluan Kanalin në 2022.

Shifrat të hënën treguan se afganët, irakianët dhe iranianët mbeten grupet më të mëdha pavarësisht rënieve. Megjithatë, ka pasur një rritje të indianëve, nga 98 në 855, turqve nga 169 në 516 dhe vietnamezëve nga 279 në 342.

Studimi vjen pasi Rishi Sunak dhe zonja Braverman përshëndetën një rënie prej 90 për qind të numrit të shqiptarëve që mbërrinin me varka të vogla në 5 mujorin e parë të këtij viti, si dëshmi se goditja e tyre ndaj varkave të vogla po funksiononte. Shifrat kanë rënë nga 2,165 në janar në qershor 2022, në 151 në pesë muajt e parë të 2023.

Zonja Braverman u tha deputetëve se qeveria “nuk ishte e vetëkënaqur” pavarësisht rënies së numrit të emigrantëve dhe do të vazhdojë të monitorojë kalimet nga shqiptarët.

Home Office ka intensifikuar goditjen e saj ndaj shqiptarëve në dy muajt e fundit, duke ngritur një njësi prej 400 trupash për të përshpejtuar rreth 17,000 aplikime për azil. Kryeministri britanik Sunak zbuloi të hënën se shkalla e suksesit për shqiptarët që kërkonin azil kishte rënë nga një në pesë (17 për qind) në dy për qind.

Ministrat po synojnë gjithashtu rreth 20,000 shqiptarë të tjerë që kanë hyrë ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar, megjithëse ata pranojnë se 70 deri në 80 për qind mund të jenë arratisur nga lirimi me kusht i imigracionit.

Po ashtu, Britania ka shtrënguar rregullat për skllavërinë moderne mes pretendimeve se ajo është shfrytëzuar nga emigrantët shqiptarë për të shmangur dëbimin. Që kur qeveria ngriti kërkesat për prova, z. Sunak tha se përqindja e kërkesave të refuzuara ishte trefishuar pothuajse nga 12 përqind në 42 përqind. Një zëdhënës i Home Office tha: “Ne e vlerësojmë komunitetin tonë shqiptar në Mbretërinë e Bashkuar dhe punojmë ngushtë me qeverinë shqiptare për një sërë çështjesh, duke përfshirë trajtimin e migracionit të paligjshëm.

Së bashku do të vazhdojmë të shfrytëzojmë çdo mundësi për të përgjuar aktivitetet e bandave të organizuara kriminale, për të përshpejtuar largimin e atyre që nuk kanë të drejtë të jenë në Mbretërinë e Bashkuar dhe për të informuar migrantët për rreziqet e kalimeve me varka të vogla.

Numri i mbërritjeve të anijeve të vogla shqiptare ka rënë me pothuajse 90% krahasuar me këtë periudhë të vitit të kaluar dhe që nga nënshkrimi i Komunikatës sonë të Përbashkët, ne së bashku kemi kthyer rreth 1800 shtetas shqiptarë pa të drejtë të jenë këtu”.

Top Channel