Konsumimi i shumë produkteve të rafinuara të grurit dhe orizit, së bashku me ngrënien e pak drithërave të plota, po nxit rritjen e rasteve të reja të diabetit të tipit 2 në mbarë botën, sipas një studimi të ri.

“Studimi ynë sugjeron se cilësia e dobët e karbohidrateve është një nxitës kryesor i diabetit të tipit 2 që i atribuohet dietës në mbarë botën,” thotë autori i vjetër Dr. Dariush Mozaffarian, një profesor i të ushqyerit në Universitetin Tufts dhe profesor i mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë Tufts në Boston.

Një tjetër faktor kyç: njerëzit hanë shumë mish të kuq dhe të përpunuar, të tilla si proshutë, sallam, etj, tha studimi. Këta tre faktorë ishin nxitësit kryesorë të mbi 14 milionë rasteve të reja të diabetit të tipit 2 në 2018, sipas studimit, i cili u botua të hënën në revistën Nature Medicine.

Në fakt, studimi vlerësoi se 7 nga 10 raste të diabetit të tipit 2 në mbarë botën në vitin 2018 ishin të lidhura me zgjedhje të këqija ushqimore.

“Këto gjetje të reja zbulojnë fusha kritike për fokusin kombëtar dhe global për të përmirësuar ushqimin dhe për të reduktuar barrën shkatërruese të diabetit,” tha Mozaffarian, i cili është gjithashtu kryeredaktor i Tufts Health & Nutrition Letter.

Mozaffarian dhe ekipi i tij zhvilluan një model kërkimor të marrjes dietike midis 1990 dhe 2018 dhe e aplikuan atë në 184 vende. Krahasuar me vitin 1990, kishte 8.6 milionë raste më shumë të diabetit të tipit 2 për shkak të dietës së dobët në vitin 2018, zbuloi studimi.

Mbi 60% e totalit të rasteve globale të sëmundjes që i atribuohen dietës ishin për shkak të marrjes së tepërt të vetëm gjashtë zakoneve të dëmshme diete: ngrënia e tepërt e orizit të rafinuar, grurit dhe patateve; shumë mish të kuq të përpunuar dhe të papërpunuar; dhe pirja e shumë pijeve të ëmbla me sheqer dhe lëngjeve të frutave.

Marrja e pamjaftueshme e pesë faktorëve dietikë mbrojtës – frutat, perimet pa niseshte, arrat, farat, drithërat dhe kosi – ishte përgjegjës për pak më shumë se 39% të rasteve të reja.

Top Channel