​Gjashtë shpjegime logjike për “praninë e shpirtrave” në shtëpinë tuaj

30/10/2022 21:49

Një studim i vitit 2017 nga Universiteti Chapman në Kaliforni, zbuloi se gati 52 për qind e amerikanëve besojnë se vendet mund të jenë të përhumbura, një rritje prej 11 për qind nga viti 2015.

Megjithatë, mund të ketë një bazë më shkencore për të shpjeguar përplasjet dhe ulërimat në mes të natës sesa një jetë e përtejme e shqetësuar. Këtu janë disa prej tyre:

1. Fushat elektromagnetike

Neuroshkencëtari kanadez Michael Persinger ka studiuar efektin e fushave elektromagnetike në perceptimin e njeriut për dekada, duke hipotezuar se fushat magnetike pulsuese mund t’i bëjnë njerëzit të ndiejnë praninë e dikujt në një dhomë.

Persinger studioi njerëzit në laboratorin e tij duke përdorur “Helmetën e Zotit”.

Ai zbuloi se disa modele të fushave të dobëta magnetike për 15 deri në 30 minuta mbi kokën e një personi mund t’i japin atij një ndjesi të një pranie të padukshme në dhomë.

Shkencëtarë të tjerë kanë zbuluar se vendet që konsiderohen të përhumbura shpesh kanë fusha magnetike të pazakonta.

2. Infratingulli

Infratingulli është një tingull me frekuencë të thellë që nuk mund të ndihet nga veshi i njeriut.

Dridhjet me frekuencë të ulët mund të shkaktojnë shqetësime të ndryshme fiziologjike.

Shkencëtarët që kanë studiuar efektin e turbinave dhe zhurmës së trafikut pranë banesave kanë zbuluar se zhurma në frekuenca të ulëta mund të shkaktojë çorientim, ndjenjë paniku, ndryshim në rrahjet e zemrës, ndryshim në presionin e gjakut dhe efekte të tjera që mund të lidhen me praninë. të shpirtrave.

3. Myku

Shane Rogers, një profesor inxhinierie në Universitetin Clarkson, kaloi disa muaj duke vizituar vende të supozuara të përhumbura duke kërkuar për jo aq shumë aktivitet paranormal: rritjen e mykut.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se myku mund të shkaktojë simptoma të tilla si frika irracionale dhe çmenduri.

Rogers pyeti nëse kishte ndonjë lidhje që mund të shpjegonte pse njerëzit ndiheshin ashtu siç ndiheshin.

“Është e vështirë të thuhet nëse myku është shkaku i këtyre simptomave, por ne i shohim këto myk helmues në vendet që janë të përhumbura”, thotë Rogers.

4. Helmimi me monoksid karboni

Në vitin 1921, doktor H. Wilmer publikoi një histori të çuditshme për një shtëpi të përhumbur.

Në fakt, një familje që jetonte në një shtëpi të përhumbur – e cilësuar në literaturën mjekësore si familja “H” – filloi të përjetonte fenomene të çuditshme që kur u vendosën në këtë shtëpi të vjetër.

Ata dëgjuan mobilie që lëviznin, zëra të çuditshëm gjatë natës, ndjenin praninë e një fantazme të padukshme. Ata raportuan se shpirtrat i mbanin në shtrat, se ndiheshin të dobët dhe shumë më tepër. Rezulton se një furrë që nuk funksiononte, e kishte mbushur shtëpinë e tyre me monoksid karboni, duke shkaktuar halucinacione dëgjimore dhe vizuale. Furra u riparua dhe familja vazhdoi jetën pa fantazma.

5. Dikush tjetër tha se ishte e vërtetë

Në një studim të vitit 2014, psikologët në Universitetin e Londrës u kërkuan pjesëmarrësve të shikonin një video që tregonte një person që supozohej se përkulte një çelës metalik me mendjen e tyre.

Në një kusht, pjesëmarrësit e hulumtimit shikuan një video me një “pjesëmarrës”, i cili në të vërtetë punonte me studiuesit dhe i cili tha se pa kthesën e çelësit.

Këta pjesëmarrës kishin më shumë gjasa të pranonin se çelësi ishte përkulur me të vërtetë sesa pjesëmarrësit që ishin çiftuar me një person që tha se çelësi nuk ishte përkulur.

“Dëshmia e një personi mund të ndikojë në kujtesën e një tjetri”, tha një nga autorët e hulumtimit, Christopher French.

Nëse dikush pretendon se ka parë një fantazmë me siguri absolute, mund të ndikojë që një person tjetër të besojë në fantazma.

6. Ne duam të besojmë

“Ekziston edhe një motiv për të besuar te shpirtrat – shpjegon French dhe shton se të gjithë duam të besojmë në jetën pas vdekjes.

“Nuk na pëlqen aspak ideja e vdekshmërisë sonë. Qëndrimi ka një ndikim të fortë në perceptimin tonë. Mendojmë se është më e lehtë të besojmë provat për diçka në të cilën duam të besojmë gjithsesi”, tha French.

Top Channel