Inflacioni i Eurozonës u rrit në më shumë se dyfishin e objektivit të Bankës Qendrore Evropiane në tetor për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë.

Zyra e statistikave të Bashkimit Evropian, Eurostat tha se inflacioni në 19 vendet që ndajnë euron u rrit 0.8% në muajin tetor, për një rritje prej 4.1% nga viti në vit, në përputhje me një vlerësim të mëparshëm të Eurostat, sipas Reuters.

Banka Qendrore Evropiane dëshiron të mbajë inflacionin në 2.0% në afat të mesëm dhe ka thënë se rritja e inflacionit ishte e përkohshme.

Banka pret që rritja e çmimeve të ngadalësohet gjatë vitit 2022, por pranoi se do të zgjaste më shumë se sa pritej fillimisht.

Duke zbërthyer totalin nga viti në vit, energjia më e shtrenjtë u shtua 2,21 përqind, shërbimet u shtuan 0,86, alkooli dhe duhani u shtuan 0,43 dhe mallrat industriale joenergjetike 0,55 sipas Eurostat.

Pa çmimet e paqëndrueshme të energjisë dhe ushqimeve të papërpunuara, një masë që Banka Qendrore  e quan inflacion bazë, çmimet u rritën me 0.3% në muaj me një rritje prej 2.1% nga viti në vit.

Një masë edhe më e ngushtë, e parë nga shumë ekonomistë, që përjashton gjithashtu alkoolin dhe duhanin, tregoi se çmimet u rritën 0.3% në muaj, por vetëm 2.0% në vit.

Banka Qendrore Evropiane është nën presion të shtuar për të braktisur politikën e saj monetare ultra të lehtë dhe për të trajtuar rritjen e çmimeve që po gërryen fuqinë blerëse të familjeve, pas inflacionit tashmë dyfishin e objektivit të tij dhe që mund të rritet më shumë në fund të këtij viti.

Por shtrëngimi i politikës monetare tani mund të mbysë rimëkëmbjen ekonomike pas pandemisë, tha të hënën presidentja e BQE-së, Christine Lagarde, duke shtyrë përsëri thirrjet për politika më të shtrënguara.

Top Channel