Studimi: Përgjigja e qelizave T ‘zgjat gjashtë muaj pas infektimit me Covid’

03/11/2020 09:45

Shkencëtarët kanë gjetur prova të qelizave imune që i përgjigjen Covid-19 gjashtë muaj pasi njerëzit ishin infektuar.

Në një studim të 100 njerëzve me Covid-19, ata me simptoma kishin një reagim shumë më të lartë të qelizave T.

Por ende nuk është e qartë nëse kjo çon në një mbrojtje më të mirë kundër ri-infektimit.

Ekipi hulumtues në Mbretërinë e Bashkuar shprehet se gjetjet janë “vetëm një pjesë e enigmës” mbi imunitetin dhe ka akoma shumë për të mësuar.

Pyetja kryesore është nëse infektimi një herë me koronavirus mund ta mbrojë trupin nga infektimi përsëri dhe, nëse po, sa mund të zgjasë ky imunitet.

Shkencëtarët e dinë që antitrupat bëhen nga trupi rreth 10 ditë pas infektimit, por duket se pakësohen me kalimin e kohës. Ata i përmbahen virusit në mënyrë që ta ndalojnë atë.

Ata gjithashtu kanë zbuluar se një lloj qelize imune, e quajtur qelizë T, sulmon qelizat e infektuara me virusin. Kjo është e njohur si përgjigje imune qelizore dhe gjithashtu mund të jetë thelbësore.

Ky studim, i cili ende nuk është rishikuar nga kolegët ose botuar në një revistë, sugjeron që qelizat T mund të luajnë rolin më të rëndësishëm, shkruan BBC.

Kërkimi u krye nga Consorciumi i Imunologjisë Coronavirus të Mbretërisë së Bashkuar, duke përfshirë Universitetin e Birmingham, strukturën e kërkimit klinik NIHR Manchester dhe Shëndetin Publik Angli.

“Rezultatet e hershme tregojnë se përgjigjet e qelizave T mund të tejkalojnë përgjigjen fillestare të antitrupave, e cila mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në zhvillimin e vaksinës Covid dhe hulumtimin e imunitetit,” u shpreh Shamez Ladhani, autor studimi dhe epidemiolog konsulent në Shëndetin Publik në Angli.

Kjo ishte bazuar në mostrat e marra nga 23 punonjës të shëndetësisë meshkuj dhe 77 femra që ishin infektuar me koronavirus në mars ose prill dhe kishin simptoma të lehta deri të moderuara ose ishin asimptomatike. Askush prej tyre nuk ishte aq i sëmurë sa të shtrohej në spital me Covid-19.

Top Channel