Parashikimi ogurzi / 15 milionë deri në 68 milionë persona do vdesin nga koronavirusi. Dëme edhe ekonomia

06/03/2020 13:25

Studimi më i ka mundësi në përhapjen e sëmundjes, ka treguarrë shifra të frikshme për pasojat që mund të të krijojë koronavirusi.

Shifra 15 milionë është skenari më I lehtë sepse vdekjet mund të shkojnë deri në 68 milionë viktima. Dy kërkuesit që realizuan studimin thotë se në Indii dhe Kinë do të ketë me miliona viktima ndërsa në shtetet e Bashkuara parashikohen rreth 230,000 persona. “Këto vdekje të vlerësuara nga COVID-19 mund të krahasohen me një sezon të rregullt të gripit në Shtetet e Bashkuara, ku rreth 55,000 njerëz vdesin çdo vit,” thonë studiuesit.
Britania – e cila ka parë vetëm një vdekje deri më tani – mund të presë të shohë 64,000 vdekje, me 79,000 në Gjermani dhe 60,000 në Francë.
Koreja e Jugut dhe Italia, të cilat kanë pësuar shpërthime veçanërisht të përhapura në javët e fundit, gjithashtu do të kenë dhjetëra mijëra vdekje, thotë studimi
Në këtë skenar, PBB-ja e Britanisë do të binte me rreth 1.5 përqind, me ekonominë e Amerikës duke u zvogëluar me 2.0 përqind.
Ekonomia globale do të marrë një goditje prej 2.3 miliardë dollarësh, vlerësojnë studiuesit, me Australinë dhe Gjermania gjithashtu parashikojnë të rrëshqasin në recesione.
Në parashikimin më te keq, shpërthimi i koronavirusit do të shkaktonte një vdekje katastrofike të më shumë se 68 milion milion njerëzve në të gjithë botën, thonë studiuesit.

Të vdekurit do të përfshinin më shumë se 12 milion njerëz vetëm në Kinë, si dhe 1.1 milion në Shtetet e Bashkuara.
Numri i të vdekurve në Britani do të ishte 290,000, me Gjermaninë dhe Francën gjithashtu të humbur qindra mijëra njerëz.
Numri i viktimave të Rusisë gjithashtu do të afrohej në një milion në atë skenar, tregojnë të dhënat e studiuesve.
Në atë përfundim katastrofik, ekonomia globale do të merrte një hit prej 9.2trilion dollarësh me shumë vende që përballeshin me recesione shumë të thella.
Ekonomia britanike do të tkurrej me 6.0 përqind në vitin 2020 në atë skenar – më keq sesa rënia prej 4.2 përqind që pësoi në thellësinë e krizës globale financiare në 2009.
Ndërkohë, ekonomia amerikane do të pësojë një rënie prej 8.4 përqind në një recesion që do të përfshinte në të gjithë botën.
Ekziston gjithashtu një vlerësim i mesëm, në të cilin numri i vdekjeve globale do të ishte rreth 38 milion dhe niveli ekonomik global rreth 5.3trilionë dollarë.
Studiuesit thonë se probabiliteti i ndonjë prej rezultateve të tyre të parashikuara është ‘shumë i pasigurt’.
“Qëllimi nuk është të jetë përfundimtar në lidhje me shpërthimin e virusit, por të sigurojë informacione të rëndësishme në lidhje me një gamë të kostove të mundshme ekonomike të sëmundjes,” thonë ata.
Ata shtojnë: ‘Në mes të ngadalësimit të ekonomisë kineze me ndërprerje të prodhimit, funksionimi i zinxhirëve të furnizimit global është ndërprerë.’
‘Kompanitë në të gjithë botën, pavarësisht nga madhësia, në varësi të inputeve nga Kina kanë filluar të përjetojnë kontraktime në prodhim.
‘Transporti duke qenë i kufizuar dhe madje i kufizuar midis vendeve ka ngadalësuar më tej aktivitetet ekonomike globale.
‘Tregjet financiare globale gjithashtu janë përgjigjur ndaj ndryshimeve dhe indekset globale të aksioneve janë zhytur.
“Në mes të trazirave globale, në një vlerësim fillestar, Fondi Monetar Ndërkombëtar pret që Kina të ngadalësohet me 0.4 pikë përqindje në krahasim me objektivin e saj fillestar të rritjes në 5.6 përqind, duke ngadalësuar gjithashtu rritjen globale me 0,1 pikë përqindje.” Te dhenat e ketij studimi jane publikuar nga mediat britanike

Top Channel