Në provincën e Lodit në Itali, mjekët kanë vënë re pneumoni anormale që nga mesi i muajit janar. Por për këta pacientë nuk është menduar se mund të kenë qenë të infektuar me koronavirus; ata janë trajtuar me antibiotikët e zakonshëm.

Task forca e epidemiologëve dhe kërkuesve, e cila po punon për të kuptuar përse virusi pati në Itali një përhapje të tillë të rrufeshme, po del në përfundimet e para, dhe një prej tyre është se Covid 19 nuk ka mbërritur tani, por ka qenë aty prej javësh.

“ Ishim të bindur se ato pneumoni të çuditshme ishin favorizuar nga i ftohti dhe mungesa e shirave, dhe i kuruam me antibiotikë siç veprohet zakonisht në raste të tilla”, tha për Repubblica.it mjeku Alberto Gandolfi.

E ndërsa po tentohet të shihet sa bazë ka vërtet një teori e tillë, një hulumtim i kryer nga departamenti i shkencave Biomjekësore në Spitalin Sacco të Milanos, tregon se virusi në Kinë mund të ketë qarkulluar që nga mesi i tetorit dhe muaji nëntor. Bilanci i vdekjeve në vendin fqinj është 21, ndërsa të prekurit mbi 800. Katër viktimat e fundit të virusit ishin dy burra dhe dy gra, të moshave ndërmjet 70 dhe 80 vjeç.

Në Lombardi po kërkohet që shkollat të qëndrojnë të mbyllura edhe për 7 ditë të tjera, ndërsa ekspertët vërejnë se gati gjysma e të infektuarve, nuk kanë shenja klinike. Organizata Botërore e Shëndetësisë e rriti një ditë më parë kërcënimin nga koronavirusi i ri në nivelin më të lartë, e tha se shumica e vendeve, në mos të gjitha duhet të përgatiten për shpërthim të epidemisë.

Top Channel