Daut Vela

Thënie, mendime për poezinë nga autorë të huaj dhe autorë shqiptar.
Poezia është gjini letrare, ku porosia e poetit shprehet me vargje. Poezia ndërthur figura stilistike (letrare) siç janë rima, metafora, krahasimi, hiperbola, litota etj.

Konsiderohet se poezia është lloji më i vjetër i krijimtarisë letrare. Ajo është forma tradicionale e artit të shkruar në të cilin gjuha njerëzore përdoret për ato cilësi estetike në të, ose në vend të përmbajtjes së saj. Në poezi autori shpreh ndjenjat, por edhe vështrimin e tij për ndonjë dukuri apo ngjarje me një gjuhë të fuqishme artistike. Poezia është gjuha që këndon. Poezia s’ka moshë. Ajo ngjet me natyrën, me pemët, me lulet, me zogjtë, me diellin, me detin, me formulën e ujit (H20). Poezia, gjini e letërsisë ku bota e brendshëm, ndjenjat më sublime, frymëzimi hyjnor…shprehen përmes shkronjave të cilat krijojnë vargje.

Skeda e librit:

  • Titulli: Luftë me vetveten

Autor: Daut Vela

  • Shtëpia Botuese Ymeraj
  • Nr. faqe: 283
  • Viti i botimit: 2019

Top Channel