Ajo është drita që udheheq artistin në çastet e tij krijuese. Mund të jetë një person, një burrë apo një grua, një figure mitike, një peisazh apo ndjesi që ngacmon dhe nxit punën më të mirë në krijimtarine e tyre… muza.

Eshte nje koncept sa abstrakt aq dhe real. Artistet qe i jane leshuar ndikimit te saj kane idealizuar njerez, hapesira dhe ndjesi per te pasur burimin e tyre frymezues.

Ne antikitetin grek, muza personifikohej me 9 perendite, vajzat e Zeusit. Ato jane konsideruar burimi frymezmi dhe secila merrej per referim ne fusha te caktuara te dijes

Perpos tyre, artiste te shume jane udhehequr ne perndezjen krijuese nga dashuria dhe ndenjat qe ajo shakton.

Ajo nuk ka frymezuar vetem shkrimtare, por edhe filozofe, shkencetare, mesues. Edhe pse çdokush ne jete mund te kete nje muze, tek disa ajo ka nxitur vepra gjeniale.

Pablo Pikaso, nje nga artistet më me influence te shekullit te 20-te thuhet se ka pasur disa muza dhe kryesisht te gjitha lidheshin me grate qe i paten rrethuar jeten e qe qene admiruar prej tij.

Nga viti 1927-1935, gjate periudhes se tij surrealiste, kur arti i tij arriti nje kulm, Marie – Therese Ëalter ishte modelja e tij e preferuar. Praktikisht nje muzë per Pikason.

“Endrra”, nje prej pikturave me madheshtore te Mikelanxhelos, ne te cilen shfaqet nje djali i ri lakuriq besohet se eshte frymezuar nga dashuria e madhe e poetit per djaloshin Tommasso de Cavalieri.

Sipas kuratoreve, Cavalieri ishte nje 17-vjeçar, pas te cilit artisti u dashurua koke e kembe dhe njeriu qe nxiti te krijohet nje kryeveper.

Per Mikelanxhelon as dashuria dhe as muza nuk kishin nje kornize, por nje shprehje e vjeter thote: pas cdo burri te fuqishem eshte nje grua e forte.

Imazhi i saj ka frymezuar poete, shkrimtare, piktore, stratege. Personifikimi me i denje ne historine boterore te letersise, eshte Beatricia, e dashura e deklaruar ne vepren e Dante Aligerit, “ferri”.

Per Danten, Betricia ishte dashuria me sublime, frymezimi me i madh, te cilen e ngriti ne piedestal duke e vendosur ne parajsen e kryevepres se tij.

Mjafton nje muze si Beatricia dhe nje dashuri kaq e madhe per te frymezuar artiste dhe krijues vizionare, duke ndezur trupin dhe mendjen e tyre qe derivojne ne veprat me madheshtore  te krijuara ndonjehere nga njeriu.

Top Channel