Të përmbysur nga fatkeqësi natyrore, nga ngjarje politike apo si rrjedhojë e ndryshimit të aktiviteteve ekonomike, këto janë disa prej qyteteve më të famshëm të braktisura në botë.

Dikur me rrugët e mbushura me njerëz, me familje të zhurshme dhe persona që vraponin për të kapur orarin e punës apo shkollës, sot këto qyteza janë lënë në mëshirën e elementëve natyrorë që sjellin rënimin e tyre të përditshëm ose në rastin më të mirë, janë shndërruar në qëndra të rëndësishme turistike.

”Qytete fantazmë”, që njëkohësisht shërbejnë si paralajmërim, për atë që mund të ndodhë me disa qyteza apo komuna shqiptare, në të cilat mungesa e punësimit dhe nevojave të tjera thelbësore ka çuar në një reduktim të vazhdueshëm të popullsisë.


Grytviken ne Xhorxhian e Jugut, dikur qender e gjuajtjes se balenave ne Oqeanin Atlantik, sot nje ishull i braktisur nen sovranitetin britanik


Grytviken, Xhorxhia e Jugut


Grytviken, Xhorxhia e Jugut


Chaitan, ne Kili, u shkaterrua teresisht nga nje vullkan i vitit 2008


Chaitan, Kili, ne sfond vullkani qe solli shkaterrimin e qytetit


Shenje e nje qyteterimi te shkuar ne Berlin, Nevada (SHBA)


Romagnano al Monte, qyteza e braktisur italiane


Oradour-sur-Glane, Francë, dikur nje qyteze me 644 banore, mbeti e papopulluar ne vitin 1944, kur forcat gjermane SS ekzekutuan cdo qytetar, pavaresisht gjinise apo moshes, per t’u hakmarre ndaj humbjeve te tyre ne zone


Chinguetti, Mauritani, nder shekuj qender e grumbullimit te pelegrineve drejt Mekes, sot e braktisur


Kayaköy, Turqi, nje qytet i shkaterruar nga nje termet dhe dy dekada me pas nga nje zjarr masiv, ne shekullin XIX


Bodie, Kaliforni, njohu lulezim gjate tregetise se arit te viteve 1870-80. Sot i braktisur


Bodie, Kaliforni


Bodie, Kaliforni, sot nje qender turistike


Kaliko, Kaliforni, nje ish-qytet minatoresh

Top Channel