Qyteti i Medelinit, në Kolumbi, është vlerësuar si më inovativi në botë,
në një konkurs të organizuar nga OJF-ja Urban Land Institute.

Medelin, dikur i njohur si bastioni i lordit të kokainës Pablo Escobar, ka mundur në këtë garë qytete prestigjoze si Nju Jorku dhe Tel Avivi.

Instituti deklaroi se Medelin është dalluar për lëvizjen e qytetarëve nga zonat në komunitetet e varfëra, në ato më të mira.

Qyteti ka gjithashtu një metro efikase dhe një sistem kabllor makinash, që u mundëson qytetarëve dhe vizitorëve të arrijnë qendrën fare lehtë.

Instituti ULI hartoi një listë me 200 qytete bazuar në tetë kritere që varionin nga kultura dhe cilësia e jetesës tek arsimi dhe infrastruktura.

Më pas të interesuarve iu kërkua të votonin online për kandidatët kryesorë. ULI deklaroi se Medelin ka përjetuar një nga ndryshimet urbane më moderne në histori.

Ai u vlerësua për ambjentet civile, si bibliotekat dhe galeritë e artit, si dhe infrastrukturën e tij që përfshin një shkallë lëvizëse gjigande dhe një rrjet kabllor për makinat, duke u mundësuar lagjeve të varfëra në zonat kodrinore të qytetit që të komunikojnë më lehtë me qendrën.

Top Channel