ANEA, rezolutë për Iranin

18/11/2011 00:00

Agjensia Ndërkombëtare për Energjinë Atomike, ANEA miratoi një resolute, përmes të cilës shprehu “shqetësimin e thellë dhe në rritje për programin bërthamor të Iranit”.

ANEA tha se nuk mund të mohojë faktin që Irani po punon në mënyrë sekrete për armët bërthamore.

Dokumenti u miratua me 32 vota pro dhe dy kundër të Kubës dhe Ekuadorit.

Agjensia i bëri thirrje Teheranit të hedhë dritë pa vonesë për impiantet bërthamore, por nuk e coi Iranin në Këshillin e Sigurimit. Në rezolutë thuhej se është thelbesore për Iranin dhe Agjensinë të intensifikojnë dialogun mes tyre.

Shtetet e Bashkuara dhe aleatët besojnë se Irani po përpiqet të krijojë armën bërthamore, një akuzë të cilën Teherani e mohon.

I dërguari i Shteteve të Bashkuara në ANEA, Glajn Dejvis hodhi poshtë kritikat se rezoluta nuk ishte e fortë.

“Dokumenti na jep mjetet e nevojshme për të bërë punën tonë”, tha ai”.

Projekt/rezoluta u hartua nga Britania e Madhe, Kina, Franca, Rusia, Shtetet e Bashkuara dhe Gjermania të enjten në Vjenë.

Teherani nga ana tjetër ka kërcënuar se do të ndërmarrë hapa ligjorë kundër ANEA-s për publikimin e raportit të javës së kaluar, me argumentin se konkluzionet janë nxjerrë nën presionin politik të Shteteve të Bashkuara.

Top Channel