Ja përse na pëlqen që të bëjmë thashetheme

05/07/2011 11:00

Dashuri, tradhëti, divorce, skandale dhe ‘scoop’; jo vetëm për VIP-at.
Dëshira për thashetheme shtohet,si për burrat ashtu edhe për gratë
sidomos në sezonin e verës.

Pas disa muajsh ku të gjithë janë fokusuar te
puna, shkolla e fëmijëve, provimet, tani vjen koha e disa ditëve pushim,
ku gjatë kohës së lirë shtohet mundësia për të bërë thashetheme.

Në objekt diskutimi nuk hyjnë vetëm yjet e muzikës, sportit, artit, vendas dhe ndërkombëtarë, por edhe miqtë, të njohurit, të afërmit, madje edhe partneri/ja, duke i nxjerrë në pah me dëshirë veset dhe defektet.

Po përse na pëlqen kaq shumë thashethemi? Mundësia për të gjykuar, sipas disa studiuesve amerikanë, është një instrument për integrim social; duke bërë thashetheme për të tjerët, marrim informacione për sjelljen e tyre dhe kemi mundësi që të kuptojmë qëndrimin që mbajnë njerëzit mbi veprime të caktuara. Kjo na ndihmon që të forcojmë aleancat,duke sjellë pasoja pozitive për humorin tonë.

Duke folur me të tjerët, për të tjerët, konsiderohet një veprim pozitiv, nëse thashethemet bëhen në një ambient të kompanisë, të komunitetit ku jetojmë apo brenda për brenda familjes.

Disa herë thashethemi shndërrohet në një qëllim dashakeqës dhe në këtë rast, pas fshihet frika për të qenë të braktisur, frika nga dështimi, apo i të ndjerit inferior. Kush e përdor ndihet vetëm, i vlerësuar pak.

Top Channel