Elisabeta hap parlamentin

25/05/2010 20:15

Qeveria britanike e kryeministrit David Cameron ka marre bekimin e monarkes Elisabeta e II gjate nje ceremonie madheshtore e tradicionale te hapjes se  seances se pare te parlamentit, dale nga zgjedhjet e 6 majit.

Monarkja britanike ka lexuar perpara parlamentareve 22 projektligjet me te rendesishme qe qeveria e koalicionit Cameron-Clegg ka propozuar per t’i kthyer ne ligje gjate 18 muajve te ardhshem.

Ne qender te projektligjeve jane reforma e thelle ekonomike per zvogelimin e shpenzimeve qe ndikojne direkt ne deficitin buxhetor te Britanise se Madhe, reforma ne sistemin politik perfshi nje projekt ligj te vecante per emigracionin.

“Ne duam t’i japin qytetareve britanike me shume kontroll per shkollimin e femijeve te tyre, kontroll ne sherbimin shendetesor, per politiken, perfshi  politikat qeveritare”, keshtu ka deklaruar zevendes kryeministri Nik Clegg menjehere pas perfundimit te ceremonise shteterore te hapjes se parlamentit.

Shume analiste politike perfshi deputete nga te dy partite koalicion-formuese, besojne se qeveria Cameron nuk do te kete jetegjatesine pesevjecare qeverisese.

Paraqitja e 22 projektligjeve qe eshte ne fakt programi qeverises afatshkurter, vjen pas nje sere kompromisesh mes konservatoreve dhe liberal-demokrateve.

Nje prej marreveshjeve mes tyre ishte edhe ceshtja e 1 milion emigranteve ilegale per te cilet liberal demokratet propozonin nje amnisti te pergjithshme, por qe u kundershtua fuqishem nga konservatoret.

Liberal demokratet hoqen dore nga ky propozim duke mbeshtetur planet e konservatoreve per nje emigracion te kontrolluar sic e ka Kanadaja dhe Amerika.

Kjo marreveshje ndikon negativish per ata mijera emigrante shqiptare te palegalizuar ende ne Britani.

Top Channel