Rusi, kushtetuesja mund te riktheje denimin me vdekje

30/10/2009 13:25

Ceshtja e denimit me vdekje rikthehet ne qender te vemendjes publike dhe institucionale ne Rusi, pasi Gjykata Kushtetuese po vlereson mundesine per ta rikthyer duke filluar qe nga janari i vitit 2010.

Ne rast se kushtetuesja i ndez driten jeshile rifillimit te ekzekutimeve, atehere moratoriumi qe ndalon ekzekutimin me vdekje nuk do te jete me ne fuqi. Kjo gje ka ngjallur reagime te ashpra ne Rusi, pasi Moska ka firmosur dokumentin e Konventes per te Drejtat e Njeriut.

Ne vitin 1996 ne Moske eshte kryer ekzekutimi i fundit me vdekje pasi ne ate kohe, lideri i Kremlinit, Boris Jeltsin nenshkroi dekretin per pezullimin e denimit me vdekje. “Shume shtetas mendojne te rikthejme denimin me vdekje, ndersa shume avokate mendojne se denimi me vdekje nuk e ndalon krimin”, shprehet zv/presidenti i komitetit te Sigurise, Mikhail Grishankov. Ai ka shtuar se kjo ceshtje kerkon nje konsensus te gjere social dhe politik.

Top Channel