Veri-Jug, takohen familjet koreane

26/09/2009 12:30

Nje grup personash te moshuar nga Koreja e Jugut po ben nje udhetim te rralle pertej kufirit te fortifikuar per te vizituar te afermit qe jetojne ne Veriun komunist.

200 familje u zgjodhen per te marre pjese ne takimet pas nje ndarjeje prej me shume se gjysme shekulli per shkak te luftes civile qe perfshiu Korene.

Dy Korete filluan t’i lejonin takimet familjare qe ne vitin 2000, por programi u pezullua para dy vjetesh per shkak te tensioneve politike. Rifillimi i ketij procesi shihet si nje shkrirje e akujve mes dy shteteve.

Mes Veriut dhe Jugut nuk ka pasur as kontakte telefonike dhe as postare qe prej perfundimit te luftes koreane ne vitin 1953.

Ne gjashte ditet e ardhshme, familjet, gjysma nga Veriu dhe gjysma tjeter nga Jugu, do te takohen ne nje lokalitet turistik te Korese se Veriut.

Evenimenti eshte organizuar nga Ministria per Unifikimin, e cila merret me ceshtjet e brendshme koreane.

Top Channel