UNICEF: Ulet vdekshmeria foshnjore

10/09/2009 17:10

Niveli i vdekshmerise se femijeve nen 5 vjec ne te gjithe boten eshte ne renie. Lajmin e kane bere te ditur perfaqesues te UNICEF-it.

Te dhenat e reja tregojne nje renie me 28 perqind te nivelit global te vdekshmerise foshnjore.

Kemi nje kalim nga 90 te vdekur per cdo 1000 te lindur ne 1990-en ne 65 ne 2008-en.

Ekspertet ia atribuojne renien, permiresimit te nderhyrjeve shendetesore baze, si vaksinimi apo perdorimi i pesticideve per eleminimin e mushkonjave, kurimin e malarjes, perdorimit e vitamines A etj.

Sipas UNICEF-it, 93 perqind e ketyre vdekjeve ndodhin ne Azi dhe Afrike ne vende si India, Nigeria apo Kongo.

Top Channel