Kush mendon se te fjeturit pak e dobeson e ka gabim. Madje reduktimet e gjumit te shtojne ne peshe.

Keto jane te dhenat e prezantuara gjate zhvillimit te «Sleep 2009» , takimit te Shoqates Mjekesore te Gjumit qe po mbahet ne SHBA.

Gjate vezhgimit te nje grupi personash, te cilet per pese dite u lane qe te flinin me ore te reduktuara, u pa se ata shtuan 1.3 kilograme, ne ndryshim nga persona te tjere te cilet fjeten normalisht, si dhe konsumuan tre vakte te plota.

Keshtu te flesh 4-5 ore ne nate, redukton deri ne 30 perqind leptinen, nje hormon qe mban nen kontroll oreksin, ndersa rritet grelina, hormoni qe stimulon urine.

Nuk eshte e rastesishtme qe ne dhjetevjecaret e fundit, masa mesatare trupore eshte rritur per shkak te reduktimit te gjumit nga 8-9 ore qe ishte ne vitet ’60 ne 6-7 ore qe eshte sot.

Ndaj mjeket thone se cdo nate njerezit nuk duhet te flene me pak se 7-8 ore per t’u plotesuar me gjume, si dhe per te mbajtur nen kontroll trupin.

Jo normal eshte edhe gjumi i tepert i cili jo vetem sjell shendet te tepruar,po edhe keputje, pasitivitet dhe shume deshire per ushqim.

Top Channel