Dhimbja e pranishme, me shume te grate se te burrat

20/06/2009 08:30

Qe mamate apo bashkeshortet te mos vuajne nga dhimbjet e trupit, apo lodhja nervore, mire eshte mos t’i shqetesojme qe te mos vuajne me vone.

Grate jane ato qe vuajne me shume nga lodhja nervore, nga dhimbjet e trupit, nga pagjumesia, nga humbja e qetesise dhe rritja e nivelit te stresit.

Çdo dite njerez normale apo paciente ankohen per dhimbjen e trupit, pagjumesi, lodhje me teper ne mengjes se ne darke, mungese deshire e aktivitetesh si ne pune, ashtu edhe gjate dites. Zakonisht mjeku ne viziten e pare do te thoshte qe kjo eshte lodhje nervore, por sipas shoqates shqiptare te dhimbjes, kjo quhet fibromialgji. “Ne vendin tone, rreth 30% e femrave dhe 7-15% e meshkujve ankohen nga kjo lloj dhimbje”, tha kreu i Shoqates shqiptare te Dhimbjes, Apostol Vaso.

Sipas tij, dhimbja eropatike shkaktohet nga vuajtja nervore. Ne institucionet tona shendetesore, mjeket, qe nuk e kane bere ne shkolle kete si lende, pershkruajne preparatet klasike si analgine, morfine etj., per trajtimin e saj, ndersa i semuri, edhe pse i merr keto ilaçe, perseri ndjen dhimbje.

Ka dy lloj dhimbjesh: akute, qe vjen si rezultat i nje demtimi indor, si dhe ajo kronike, qe vazhdon dhe pas sherimit dhe ka nje karakteristike, qe eshte aspekti kohor. Ne rast se nje dhimbje zgjat dy-tre muaj, ajo tenton te kaloje ne dhimbje kronike dhe nuk eshte me nje simptome, por nje semundje. Ne 2001, Federata Evropiane e Dhimbjes e ka deklaruar kete si nje problem madhor ne sherbimin shendetesor te te gjithe Europes dhe qe prej atehere jane bere hapa te medha ne futjen e trajtimit te dhimbjes ne sistemin shendetesor si specialitet me vete. Viti 2009 eshte viti i dhimbjes se kancerit, ndersa ne te gjithe boten po ndermerret nje fushate per kete dhimbje, si dhe per ate te fibromialgjise.

Aktualisht, institucionet nderkombetare perllogaritin dhimbjen si problemin me te madh si ne aspektin e uljes se performances, ashtu dhe ne ate te invaliditetit. L.Mixha

Top Channel