Masazhi i ben mire trurit te bebeve

17/06/2009 10:05

“Massage Therapy” ka efekte pozitive ne rritjen e bebeve, sidomos ne zhvillimin cerebral dhe maturimin e sistemit viziv.

Ky eshte rezultati i nje studimi paralel i kryer ndaj femijeve te sapolindur dhe minjve te vegjel.

Kerkimi eshte kryer nga nje ekip i Universiteti te Firences ne Itali, publikuar nga revista nderkombetare “The Journal of Neuroscience”.

Deri me sot nuk ishte zbuluar se masazhi mund te ndikoje ne zhvillimin e trurit te bebeve.

Kerkuesit vezhguan 20 femije, 30 dhe 33 javesh, gjysma e te cileve iu nenshtrua nje masazhi prej 15 minutesh ne 10 dite.

Gjate zhvillimit, aktiviteti elektroencefalografik rritet dhe truri behet me i shpejte per t’iu pergjigjur stimujve vizive, si psh nje drite.

Kerkuesit pane se te femijet e masazhuar pergjigjet cerebrale rriteshin me shpejt krahasuar me femijet qe nuk paten masazhe. I njejti ndryshim u pa edhe ne zhvillimin trunor.

Top Channel