SHBA, duhani dhe tensioni, shkaktare te vdekjeve

29/04/2009 11:40

Duhani dhe tensioni i larte jane shkaktaret kryesore per nje ne pese vdekje ne SHBA. Perfundimi vjen ne nje studim te publikuar ne PLoS Medicine.

Sipas shkencetareve, nga 2,5 milione vdekje te ndodhura ne 2005 ne SHBA, rreth 470 mije ishin rezultat i duhanpirjes dhe 400 mije te tensionit te larte. Mbipesha, ose obeziteti ishin pergjegjes per 1 vdekje ne 10. Studimi eshte kryer nga Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ne bashkepunim me Association of Schools of Public Health.

Ne te jane publikuar 12 faktore te ndryshem te rrezikut, qe lidhen me stilin e jetes, mes te cileve edhe konsumi i paket i frutave dhe perimeve, mungesa e aktivitetit fizik dhe nje diete e pasur me kripe.

Top Channel