Zgjedhjet në Francë/ Pjesëmarrja më e lartë që prej vitit 1981, çfarë tregon kjo për kampin e Macron

07/07/2024 17:55

Në një klimë polarizimi dhe ndarjeje, me 30,000 policë në gatishmëri, francezët shkuan sot drejt qendrave të votimit.

Me shqetësim të dukshëm, BE-ja po vëzhgon procesin zgjedhor, nga frika se një hallkë e fortë në zinxhirin e një Evrope të bashkuar mund të dobësohet.

Për momentin, pjesëmarrja është më e larta në raport me katër dekadat e fundit, që nga viti 1981, madje vlerësohet të arrijë në 67.5%.

Vihet re se pjesëmarrja është më e lartë se në raundin e dytë, 59,7% deri në orën 17:00 krahasuar me 59,3% në orën përkatëse në raundin e parë, që përkthehet nga njëra anë si një votë ndëshkimi ndaj politikave të Macron, e cila përjetoi pakënaqësi të konsiderueshme me protestat e zgjatura që të kujtojnë majin e 68-ës, dhe nga ana tjetër pasqyron ankthin e botës për të ardhmen e Francës. 

Ora po numëron mbrapsht deri në mbylljen e qendrave të votimit në orën 20:00 dhe pak më pas do të shpallet rezultati i parë i sigurt. 

Siç raportojnë mediat franceze, kampi i Macron nuk ka ende një vijë të qartë për qëndrimin që do të ndjekë në rast të fitores së partisë Rally National nën drejtimin e Jordan Mardelës. 

Partia e politikanit 28-vjeçar fitoi 33.4% të dielën e kaluar, çka bëri që mediat ndërkombëtare të pyesin se kush është në të vërtetë i riu që kandidon për kryeministër të Francës dhe cilat janë pozicionet e “Poulin-it të Le Pen”. 

Top Channel