Macron drejt një humbjeje historike? Pesë skenarët paszgjedhor në Francë, çfarë parashikohet

07/07/2024 19:01

Mediat franceze po flasin për humbjen e partisë së Emmanuel Macron, duke shpjeguar rëndësinë e fitores së mundshme të Tubimit Kombëtar të ekstremit të djathtë ndaj centristëve.

Procesi aktual shënon një pikë kthese në historinë moderne të bllokut centrist. Përfaqësuesit e Macron tashmë mungojnë në rreth 100 zona elektorale.

Të paktën 200 kandidatë nga aleanca e majtë Fronti Popullor dhe koalicioni qendror i Macron u larguan veçanërisht të dielën e kaluar, në një përpjekje për të ndërtuar një “front republikan” për të parandaluar fitimin e plotë të partisë së Marine Le Pen.

Mbetet për t’u parë nëse shumë votues francezë do të votojnë për politikanë nga partitë që ata nuk i mbështesin për të penguar të djathtën ekstreme. Pesë skenarët më të përhapur pas rezultatit të zgjedhjeve parlamentare në Francë sipas mediave ndërkombëtare janë si më poshtë:

Së pari, Tubimi Kombëtar ka shumicën absolute dhe në këtë rast, Emmanuel Macron do t’i caktojë Bardelas kryeministrin. Ky i fundit, nga ana e tij, do ta pranojë atë dhe do të fillojë automatikisht një periudhë të zgjatur bashkëjetese me forcat e qeverisë, duke u nisur drejt një kursi përplasjeje.

Skenari i dytë kërkon që partia e Bardelës të fitojë shumicën e vendeve, por jo të mjaftueshme për të siguruar një shumicë në Asamblenë Kombëtare.

Macron do t’i kërkojë Bardellës të formojë një qeveri, por ai ka të ngjarë të refuzojë duke e ditur se do të rrëzohet në votën e parë të besimit. Më pas do të fillojnë përpjekjet për të formuar një koalicion të ri që do të kërkojë arritjen e konsensusit nga partia konservatore republikane në qendrën e majtë.

Bisedimet për të formuar një qeveri koalicioni ka të ngjarë të zgjasin me javë dhe të mos përfundojnë deri në fillimin e Olimpiadës. Skenari i tretë sheh NPF-në e majtë të fitojë një fitore të papritur dhe Macron- in e katërt të emërojë një qeveri teknike.

E pesta mund të ketë të bëjë me një fitore të madhe të Tubimit Kombëtar që do të çojë në dorëheqjen e Macron. Megjithatë, situata pritet të fillojë të kthjellohet gradualisht në orët e vona të mbrëmjes.

Top Channel