Paralajmërimi i SHBA-ve dhe aleatët e saj: Kina po intensifikon përpjekjet për të rekrutuar pilotët ushtarakë perëndimorë

06/06/2024 08:44

SHBA dhe partnerët e saj më të afërt të inteligjencës po paralajmërojnë se Kina ka intensifikuar një fushatë për të rekrutuar ish-pilotët ushtarakë perëndimorë dhe anëtarë të tjerë të shërbimit për të trajnuar aviatorët e saj, sipas një buletini të përbashkët të lëshuar nga kombet të mërkurën.

Pekini për vite me radhë ka luftuar me operacionet e tij ajrore, duke përfshirë aftësitë e pilotëve dhe aftësitë e tij teknike për të kundërshtuar taktikat e aviacionit perëndimor, edhe pse ka ndërtuar forcat e tij ajrore dhe detare në përgatitje për një kontroll të mundshëm ushtarak të ishullit të Tajvanit.

Sipas një zyrtari amerikan, pilotët e stërvitur nga perëndimi mund t’i mësojnë personelit ushtarak kinez çdo gjë, nga taktikat e luftimit ajror deri te mënyra e uljes në një aeroplanmbajtëse. Ata gjithashtu mund t’i japin Kinës një dritare të çmuar se si ajo mund të kundërshtojë taktikat luftarake perëndimore.

Paralajmërimi është lëshuar nga të ashtuquajturat kombe Five Eyes, të cilat ndajnë inteligjencë të nivelit më të lartë mes tyre: SHBA, MB, Kanada, Australia dhe Zelanda e Re.

“Për të kapërcyer mangësitë e tyre, Ushtria Popullore Çlirimtare e Kinës ka rekrutuar në mënyrë agresive talentin ushtarak perëndimor për të trajnuar aviatorët e tyre,” tha Michael Casey, drejtori i Qendrës Kombëtare të Kundërzbulimit dhe Sigurisë, pjesë e komunitetit të inteligjencës amerikane. “Veprimet e fundit nga qeveritë perëndimore kanë ndikuar në këto operacione, por përpjekjet e rekrutimit të PLA vazhdojnë të zhvillohen si përgjigje.”

E pyetur në lidhje me buletinin të mërkurën, zëvendës sekretarja e shtypit e Pentagonit, Sabrina Singh tha se Pentagoni “gjithmonë pret që pilotët tanë të respektojnë standardet sipas të cilave ata janë trajnuar dhe që ata të mbajnë trajnimin e tyre specifik për Shtetet e Bashkuara”.

“Unë mendoj se ka rreziqe të sigurisë kombëtare atje,” tha ajo.

Buletini, i lëshuar nga Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare, paralajmëron se Pekini ka përdorur kompani private që shpesh fshehin lidhjet e tyre me ushtrinë kineze për të tërhequr pilotët perëndimorë, duke i kontaktuar ata nëpërmjet gjuetarëve ose faqeve të rrjeteve profesionale dhe duke ofruar “kontrata fitimprurëse dhe mundësi për të fluturuar me avionë ekzotikë.” Pilotët ushtarakë, inxhinierët e fluturimit dhe personeli i qendrës së operacioneve ajrore, si dhe “ekspertët teknikë me njohuri mbi taktikat ushtarake perëndimore”, tha ai, kanë qenë “objektivat më të kërkuar”.

Këto kompani private kanë krijuar operacione të pavarura në vende të treta si Afrika e Jugut, Singapori dhe Laosi, sipas zyrtarit amerikan. Ish-pilotët perëndimorë – të cilët numërohen të paktën në dhjetëra – po trajnojnë zyrtarë ushtarakë kinezë të cilët më pas kthehen në Kinë dhe, nga ana tjetër, trajnojnë më shumë pilotë atje, tha ky person.

SHBA ka kërkuar të godasë taktikën, pjesërisht duke sanksionuar disa nga kompanitë e palëve të treta. Por Kina është përshtatur, sipas zyrtarëve të inteligjencës.

“Ka pasur përpjekje për të inkorporuar entitete në vende të ndryshme me emra të ndryshëm,” tha një zyrtar i NCSC. “Ka pasur gjithashtu ndryshime në fushat dhe qasjet e rekrutimit.”

Top Channel