Sipas një studimi nga studiues të Universitetit Stanford, rezultoi se temperatura normale e trupit tek meshkujt ishte më e ulët se ajo e grave.

Studimi zbuloi se temperatura normale e trupit të individëve të moshuar dhe të gjatë është më e ulët se ajo e një burri mesatar. Për më tepër, studimi theksoi se njerëzit në përgjithësi ndihen më të ftohtë në mëngjes dhe më të nxehtë rreth orës 16:00.

Për më tepër, studimi tregon se gratë përjetojnë temperatura më të larta të trupit gjatë ovulacionit, midis ditës së 10-të dhe të 16-të të ciklit menstrual, kur veza udhëton nga vezorja në tubin fallopian krahasuar me kohën kur ato janë në periudhën e tyre.

Kjo sfidon idetë konvencionale rreth temperaturës së trupit dhe ofron njohuri të vlefshme për variacionet individuale. Studimi zbulon se temperatura bazë e trupit të një individi ndryshon në bazë të faktorëve si lartësia, pesha, mosha dhe gjinia, duke çuar në perceptime të ndryshme të temperaturës. Krahas kësaj, studimi theksoi se temperatura e trupit përcaktohet gjithashtu nga veshja, moti, aktiviteti fizik dhe marrja e pijeve.

Tashmë moti ka ndryshuar dhe stina e dimrit ka filluar të ndihet. Teksa njerëzit ndahen në dy grupe të mëdha, ata që e pëlqejnë këtë stinë dhe ata që nuk e preferojnë, ka shumë të tjerë që sëmuren sa ‘troket’ dimri. Nëse jeni dikush që teshtin vazhdimisht, keni dhimbje të fytit ose kolliteni sa herë që ndryshon moti, thjesht dijeni që nuk jeni vetëm. Dimri është stina e sëmundjeve, por a keni menduar ndonjëherë pse sëmureni këtë periudhë të vitit?

Ndryshimi i temperaturës siguron mjedisin e duhur për të mbizotëruar grupe të ndryshme bakteresh dhe virusesh, të cilat më pas përhapin sëmundje infektive dhe viruse. Një nga viruset më të zakonshëm, i quajtur rhinovirus human, i njohur edhe si HRV, është përgjegjës për shkaktimin e 40% të ftohjeve. Ky virus lulëzon në mot më të freskët, veçanërisht në fillim të dimrit dhe përhapet kryesisht kur ajri është i thatë dhe i ftohtë.

Top Channel