Tashmë është vërtetuar shkencërisht se truri dhe zorra janë të lidhura, me një mekanizëm të përshkruar si boshti zorrë-tru.

Kur zorrët nuk funksionojnë siç duhet, trupi ynë do të na paralajmërojë në mënyra të ndryshme.

Disa nga shenjat që do të na ndihmojnë të njohim çrregullimet e zorrëve janë diarreja dhe ngërçet e stomakut. Megjithatë, ka karakteristika të tjera më të përgjithshme të trupit, të cilat janë për shkak të mosfunksionimit të zorrëve. Dietologia me qendër në Londër, Anna Pettit, e specializuar në shëndetin e tretjes, zbulon simptomat që mund t’i shpëtojnë vëmendjes sonë dhe të jenë tregues të shëndetit të dëmtuar të zorrëve.

Fryrje dhe gazra 

Një person mesatar ka fryrje rreth 40 herë në ditë, sipas Guts UK. Megjithatë, nëse fenomeni intensifikohet pas ngrënies së disa ushqimeve, mund të jetë shkaku i një shqetësimi në tretjen e ushqimit. 

Përveç intolerancës ndaj ushqimeve të tilla si laktoza, fryrja e rëndë që shpesh kombinohet me simptoma të tjera shqetësuese të zorrëve, të tilla si diarreja ose jashtëqitja e zbardhur, mund të jetë për shkak të keqpërthithjes së lëndëve ushqyese në ushqime.

Nëse keni fryrje të vazhdueshme ose nëse shoqërohet me humbje të papritur të peshës, dhimbje barku ose diarre, duhet të kërkoni këshillën e një gastroenterologu.

Çrregullime të humorit

Duke iu rikthyer teorisë së boshtit zorrë-tru, mund të shpjegohet shumë në lidhje me çrregullimet mendore kur zorra nuk funksionon siç duhet. Sipas ekspertes, çdo shqetësim përgjatë boshtit zorrë-tru, pra një çekuilibër midis mikroorganizmave në zorrë, mund të shkaktojë çrregullime ankthi dhe madje edhe episode depresioni.

Kjo mund të jetë për shkak se zorra siguron rreth 95% të serotoninës së trupit – hormoni që ndikon në emocione dhe gjendje.

Problemet e lëkurës 

A na jep vërtet puçrra çokollata? E vërteta është se konsumimi i tepërt i sheqernave dhe yndyrave të ngopura shpesh fajësohet për problemet e lëkurës, pasi ato mund të krijojnë një çekuilibër në mikrobiomën e zorrëve. Si rezultat, aknet mund të shfaqen.

Me pak fjalë, në të njëjtën mënyrë që ekziston një bosht zorrë-tru, ekziston edhe një bosht zorrë-lëkurë. Siç thekson eksperti, shumë sëmundje të lëkurës e kanë shpjegimin e tyre në çrregullimet e mikrobiomës së zorrëve.

Top Channel