Ka shumë lloje të ndryshme buke në treg, por shumica e njerëzve zgjedhin bukën e bardhë – është më e lira dhe më e disponueshme.

Por mjekët paralajmërojnë se konsumimi i tepërt i bukës mund të ketë disa pasoja të padëshiruara për shëndetin tonë, transmeton “Medical News Today”.

Shtim në peshë

Marrja e lartë e karbohidrateve të thjeshta, si buka e bardhë, mund të çojë në shtim në peshë, domethënë shtim të padëshiruar në peshë.

Rritja e rrezikut të diabetit

Ekspertët paralajmërojnë gjithashtu se konsumimi i tepërt i bukës rrit rrezikun e diabetit. Ushqimet e pasura me karbohidrate, si buka, shkaktojnë një rritje të papritur të sheqerit në gjak. Sheqeri i lartë në gjak mund të çojë në probleme më serioze si sëmundje të zemrës, humbje të shikimit dhe sëmundje të veshkave, prandaj është e rëndësishme të mbani nën kontroll sheqerin në gjak.

Problemet e lëkurës

Përveç problemit të peshës së tepërt dhe rrezikut të diabetit, konsumimi i tepërt i bukës mund të sjellë probleme me lëkurën tonë. Hulumtimet kanë treguar se marrja e ushqimeve me indeks të lartë glicemik, si buka e bardhë, përkeqëson gjendjen e lëkurës, duke shkaktuar shfaqjen e puçrrave ose akneve.

Kapsllëk

Problemet me tretjen janë një tjetër efekt anësor i konsumimit të tepërt të bukës. Mungesa e fibrave në dietë mund të shkaktojë shqetësime në punën e sistemit tretës, gjë që ndër të tjera rezulton me kapsllëk. Prandaj, është thelbësore të vëzhgoni marrjen e bukës dhe të mbani një dietë të ekuilibruar për të ruajtur shëndetin.

Top Channel