Qyteti gjerman i cili ka ndaluar plotësisht mishin në kopshte dhe shkolla

12/09/2023 23:08

Nga 11 shtatori, fëmijët në kopshtet dhe shkollat ​​fillore në Freiburg të Gjermanisë nuk do të hanë më mish.

Në vend të kësaj, të gjithë do të marrin ushqim ekskluzivisht vegjetarian. Vendimi për ndalimin e mishit nga kopshtet dhe shkollat ​​u mor nga këshilli lokal i Freiburgut në tetor të vitit të kaluar.

Shumica e politikanëve të së Majtës së Gjelbër votuan për ndalimin e mishit sepse, siç zbuluan, një dietë pa mish është më e shëndetshme. Fëmijët tani duhet të mësohen me një dietë të re, sepse kopshtet dhe shkollat ​​fillore kanë vetëm një menu standarde vegjetariane.

Sipas mediave lokale, vendimi ka ngjallur kritika të shumta nga prindërit që pyesin se sa e mirë është një dietë pa mish për fëmijët në rritje dhe zhvillim. Ekspertët thonë se është e rëndësishme që prindërit të kuptojnë se fëmijët kanë nevoja të ndryshme ushqimore sesa të rriturit.

Fëmijët vegjetarianë dhe veganë ndonjëherë kanë nivele më të ulëta të vitaminës B12 (që mban gjakun dhe qelizat nervore të një personi të shëndetshëm), kalcium (i cili ndërton dhe ruan kocka të forta), vitaminë D (që ndihmon trupin të absorbojë kalciumin), hekur (që bën hemoglobinën dhe mioglobina) dhe zinku (i cili mbështet sistemin imunitar dhe i nevojitet trupit për të prodhuar proteina dhe ADN).

Pediatrët besojnë se një dietë e vërtetë vegjetariane dhe vegane mund të plotësojë të gjitha nevojat e fëmijës, por me një kusht, duhet të mendohet mirë dhe të mbikëqyret nga një pediatër ose dietolog./ tar

Top Channel