Pushuesi ideal duhet të jetë i pasionuar pas kulturës.

Është mirë që ai të mos vijë në kulmin e sezonit, kur vendi turistik është shumë i mbushur me njerëz, por të vijë më herët ose më vonë. Ai duhet të interesohet për shitësit e njerëzve të tij, të jetë i respektueshëm për mjedisin dhe të dijë të sillet, të mos bëjë zhurmë dhe të mos bëjë pis. Dhe pastaj – shumë e rëndësishme – ai gjithashtu duhet të jetë besnik, të kthehet në vitin e ardhshëm. Vetëkuptohet edhe se ai duhet të shpenzojë sa më shumë para.

Gjithnjë e më shumë destinacione po angazhohen për këta të quajtur turistëorë – të klasave dhe jo të masës. Nuk ka të bëjë vetëm me vrapjen e një numri të madh turistësh. “Ne nuk duam më shumë suksesin e turizmit vetëm në aspektin e sasisë, por ta plotësojmë atë me synime dhe kritere cilësore”, thuhet në konceptin aktual të turizmit në Berlin.

Arsyeja: Krahasuar me metropolet e tjera, turizmi në kryeqytetin gjermanët një shfaqje shumë të fortë në një kohë të shkurtër pas ribashkimit, shpjegon Christian Tänzler nga Visit Berlin, organizatat e menaxhimit dhe marketingut të destinacioneve të Berlinit: “Dhe rritja tani mund të shoqërohet. me dhimbje në rritje”. Demonstrimet e pakënaqësisë kundër turizmit masiv janë përfshirë këtu. “Për një kohë të gjatë, bëhej fjalë vetëm për numrin e vizitorëve”, thotë Tänz.

Turistët fotografojnë pikën e kontrollit Charlie (Checkpoint Charlie) në Berlin, Gjermani
Turistët fotografojnë pikën e kontrollit Charlie (Checkpoint Charlie) në Berlin, GjermaniFotografi: Fabian Sommer/aleanca e fotove/dpa

Në Berlin kërkohen me interes të vërtetë për qytetin

Pra, tani ka një strategji standarde në Berlin. Synimet e tij janë që kanë më shumë takime pozitive mes turistëve dhe berlinezëve, që kanë vendasit më shumë nga shpenzimet e pushuesve dhe që turizmi nuk ka çmim më të lartë. Edhe, oferta turistike duhet të plotësojë disa standarde minimale dhe gjurma ekologjike e pushuesve duhet të jetë sa më e ulët.

Një seri e tërë masash po kontribuojnë tani për këtë, siç është numri i “Going Local” që Visit Berlin lançoi disa kohë më parë. Pushuesit ide për ekskursione të mëdha atraksioneve të njohura turistike. Ideja është kjo: flukset turistike të shpërndahen më mirë në të gjithë qytetin. Fokusi është te vizitorët që janë vërtet të interesuar për Berlinin dhe që duan vërtet të zbulojnë qytetin. “Kjo nuk automatikisht thotë të lartë,” Tänz. Sipas tij, nuk do të thotë domosdoshmërisht se pushimet në Berlin bëjnë të gjithë më të shtrenjta. “Strategjia jonë e nuk është një strategji me pesë yje”.

Turistët në Las Ramblas në Barcelonë.
Turistët në rrugën Las Ramblas në BarcelonëFotografi: Nano Calvo/ZumaPress/aleanca foto

Barcelona është prekur nga turizmi masiv. Këtu, turistët në Ramblas

“Do të donim të shpëtoni nga turistët me të çmendurit”

Ndryshe nga Barcelona. Edhe në kryeqytetin katalanas po mendojnë për përmirësimin e përballjes së teprimeve të turizmit masiv. Do të donim të shpëtoni nga ata që rrinë në bujtina të lira dhe më pas festojnë në plazhet e qytetit. Prandaj qëllimet po angazhohemi për përmirësimin e hoteleve në mënyrë që të rrisim çmimin e ofertës dhe në këtë mënyrë indirekte të luftojmë turizmin e lirë.

Megjithatë, në Majorka duket se kjo nuk mjafton që nuk është vetëm turistë cilësorë. Këtu u para shumë vitesh për të hequr qafe turizmin e pijeve, duke përdorur një ofensive cilësore nga hotelierët. Numri i hoteleve me katër dhe pesë yje ka shpërthyer me plotëkuptimin e fjalës. Në fillim të vitit 1980, hotelet me një deri në tre yje synojnë ende 90 për qind të shpenzimit në ishull. Sot, ato vetëm 35 për qind. Hotelet shpresojnë të tërhiqnin një klientë të re më të lartë duke i bërë objektet e tyre, shumë moderne në Playa de Palma, që është e popullarizuar nga gjermanët. Por ndërkohë, përpjekja është e dështuar: lufta e lartë e madhe e çmimeve, në rrugën e festave situata është si gjithmonë.

Pishina e hotelit 'Iberostar Christina' në Playa de Palma, Majorca.
Në Majorka, përmirësimi i hoteleve synohet të ketë një klientelë më të pasur.Fotografi: Augst/Eibner-Pressefoto/aleanca foto

Turistët editorë duhet të paguajnë hyrjen

Po mendojmë edhe për turizëm cilësor në Venecia, ku fluksi masiv i turistëve është problem nga vite. Sipas një zëdhënësi të administratës së qytetit, kriteri vendimtar është kohëzgjatja e qëndrimit të turistëve. “Ne duam ata që vizitojnë Venecian të jetë në harmoni me shpirtin e saj dhe ritmin e saj unik”. Për këtë definitivisht nuk mjafton një ditë. Kjo është arsyeja pse në të ardhmen do të ketë një taksë hyrjeje ditore për turistët që duhet të paguajnë për vizituar qytetin.

“Cilësia ka një çmim”, shpjegon Jürgen Schmude, profesor i ekonomisë së turizmit në Universitetin Ludwig-Maximilian në Mynih. Nuk mund të mohohet”, thotë ai. Në fund të fundit, duke u fokusuar në këtë lloj turizmi, ekziston rreziku që do të bëhet një çështje elitare që vetëm grupe të caktuara të mund të përballojnë. Një evolucion i tillë është pjesërisht i vëzhguar në segmente të caktuara, siç është turizmi i skive. “Jo të gjithë mund të paguajnë më për një pushim të tillë”.

Frekuentimi i muzeve si llogari i

Në Berlin, nga ana tjetër, këmbëngulet se cilësia e turistëve nuk mund të njihet ekskluzivisht nga paratë që kanë mbetur në qytet. “Kjo nuk është qasja jonë,” shpjegon Christian Tänzler nga departamenti i marketingut të qytetit. Si pjesë e monitorimit kulturor, për shembull, ne jemi edhe sa pushues vizitojnë 160 muzetë e qytetit. Ky numër i lartë është edhe përqindja, thotë ai./ dw 

Top Channel