Perimet që duhet të konsumoni nëse jeni prekur nga gripi në këtë periudhë

17/08/2023 19:57

Perimet jeshile si brokoli dhe lakra përmbajnë një molekulë që duket se krijon një ‘barrierë’ në mushkëri.

Shkencëtarët pohuan se kjo mund t’i japë trupit një shtysë në luftimin e gripit ose infeksioneve të tjera të frymëmarrjes.

Imunologu Dr Andreas Wack, i Institutit Francis Crick, tha: “Njerëzit mund të kenë më pak gjasa të mbajnë një dietë të mirë kur janë të sëmurë, kështu që nuk po marrin molekulat nga perimet që e bëjnë këtë sistem të funksionojë. Është një ide e mirë të hani shumë perime krucifere gjithsesi. Por kjo tregon se është edhe më e rëndësishme të vazhdosh t’i hash ato kur je i sëmurë.”

Studiuesit në Crick ekzaminuan një proteinë të quajtur receptori i hidrokarbureve aril (AHR). Molekulat natyrore që gjenden në perimet kryqëzuese, si lakra jeshile dhe lulelakra, mund ta aktivizojnë atë, duke nisur një reaksion zinxhir të brendshëm. Efekti që AHR ka në qelizat imune është kuptuar mirë, por studimi i ri, i publikuar në revistën Nature, ka zbuluar se ai gjithashtu luan një rol në qelizat endoteliale që veshin enët e gjakut në mushkëri.

Mushkëria ka një pengesë të përbërë nga dy shtresa një nga qelizat endoteliale dhe një nga qelizat epiteliale, të cilat lejojnë oksigjenin të hyjë. Por barriera duhet të mbahet e fortë për të shmangur ndotjen, viruset dhe bakteret. Studiuesit kryen një seri eksperimentesh mbi minj, të cilët zbuluan se AHR luan një rol të rëndësishëm për të ndihmuar në ruajtjen e një pengese të fortë.

Minjtë me grip u zbuluan se kishin gjak në hapësirat ajrore midis mushkërive të tyre sepse kishte rrjedhur nëpër një pengesë të dëmtuar. Minjtë me aktivitet të shtuar të AHR, të marrë përmes dietës, nuk humbën aq shumë peshë kur u infektuan me grip, treguan rezultatet.

Top Channel