Simbol i stinës së verës, arra e kokosit është një frut ekzotik, i pasur me minerale, fibra dhe vitamina, që i bashkon shijes së këndshme një sërë përfitimesh për bukurinë dhe shëndetin.

Shumë e eksportuar në botë, arra e kokosit e ka origjinën nga Amerika e Jugut dhe përdoret në shumë ushqime. Kokosi jo vetëm që me anë të lëngut na freskon, por është shumë i shëndetshëm për kockat dhe dhëmbët. Por cilët janë përfitimet shëndetësore më të rëndësishme të vajit të kokosit?!

Rrit kolesterolin e mirë

Vaji i kokosit është i pasur me acid laurik i cili rrit nivelet e kolesterolit të mirë në trup. E njohur edhe si HDL ose lipoproteina me densitet të lartë, ajo rrit shëndetin kardiovaskular. HDL është në thelb kolesterol i shëndetshëm që supozohet të jetë i lartë. Në fakt, ajo madje funksionon për të reduktuar lipoproteinën me densitet të ulët (LDL), e njohur edhe si kolesteroli i keq.

Rrit energjinë

Vaji i kokosit është plot me trigliceride me zinxhir të mesëm të cilat metabolizohen lehtësisht nga trupi. Në fakt, ajo gjithashtu absorbohet lehtësisht nga mëlçia, gjë që i mundëson të shërbejë si një burim i shpejtë energjie.

Vetitë antimikrobike

Ky vaj natyral është i mbushur me veti antimikrobike dhe antifungale kryesisht për shkak të përmbajtjes së tij veçanërisht acidit laurik. Acidi laurik është një acid yndyror që ka potencialisht efekte antimikrobike. Ndihmon në parandalimin e mikroorganizmave që shkaktojnë sëmundje. Në fakt, acidi laurik shërben si një agjent bakteriostatik i cili ndihmon në parandalimin e shtimit të baktereve.

Mund të rregullojë oreksin

Ky vaj mund të funksionojë në të vërtetë për të kufizuar oreksin dhe rrjedhimisht marrjen e ushqimit. Kjo është ndoshta sepse një pjesë e madhe e triglicerideve fillojnë të shpërbëhen dhe çojnë në prodhimin e ketoneve ndërsa i konsumoni ato. Ketonet dihet se reduktojnë oreksin duke futur hormone që nxisin urinë.

Siguron lëkurë të shëndetshme

Përfitimet e vajit të kokosit për lëkurën janë lavdëruar për vite me radhë, kjo është arsyeja pse ai ka qenë një përbërës kozmetik i zakonshëm për breza. Me fuqinë për të hidratuar në mënyrë shumë të mirë lëkurën, vaji i kokosit është magjik për lëkurën e thatë. Jo vetëm kjo parandalon çdo dehidratim të mëtejshëm të lëkurës, duke ofruar kështu hidratim afatgjatë. Plus, ofron mbrojtje kundër agjentëve infektivë dhe disa alergeneve. Ka fuqinë për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave të dermatitit atopik, midis sëmundjeve të tjera kronike të lëkurës.

Top Channel