Keri Gans, nutricioniste dhe kolumniste e njohur për mediat amerikane, rekomandon dhjetë ushqime për mëngjesin tuaj, të cilat do t’ju ndihmojnë të keni më shumë energji dhe të përballoni vështirësitë e ditës me buzëqeshje.

“Sinqerisht, askush nuk mund të thotë se ngrënia e mëngjesit do t’ju bëjë të ndiheni mirë menjëherë, por ka lëndë ushqyese që me kalimin e kohës janë të dobishme për shëndetin tonë mendor”, thotë dietologia Keri Gans. “Ajo që mund të themi është se nëse jeni paksa të lodhur, një mëngjes i duhur do t’ju japë energjinë që ju nevojitet.”

Gans na jep një shembull të një mëngjesi të tillë, i cili përfshin: bukë integrale me avokado, feta domate dhe salmon të tymosur.

Buka me grurë integrale

“Buka me grurë 100% është një burim i mirë i vitaminave B, të cilat janë të rëndësishme për shëndetin e trurit dhe ndihmojnë trupin tonë të metabolizojë karbohidratet, të cilat na japin energji”, thotë Gans. Plotësimi i vitaminës B është treguar gjithashtu se i ndihmon njerëzit të përballen me stresin dhe të rrisin disponimin e tyre.

Avokado 

Avokadot përmbajnë folate, ku mungesa e folatit në trup në përgjithësi është lidhur me depresionin, sipas Gans. Ai është gjithashtu i lartë në antioksidantë, të cilët gjithashtu mund të mbrojnë kundër depresionit.

Domate

Domatet janë të pasura me një antioksidant, likopen, i cili gjithashtu është shoqëruar me një rrezik potencialisht më të ulët të depresionit.

Salmon i tymosur

Salmoni është një burim i shkëlqyer i omega-3, të cilat kanë efekte anti-inflamatore që mund të luajnë një rol në shëndetin e trurit dhe të zvogëlojnë rrezikun e depresionit. Salmoni gjithashtu mund të ndikojë në serotoninën, një hormon që lidhet me humorin e mirë.

Manaferrat dhe boronicat

Manaferrat janë të mbushura me fibra, shpjegon Gans, dhe fibrat dihet se treten ngadalë në trupin tonë, gjë që çon në sheqerna më të qëndrueshme në gjak. Sheqeri i paqëndrueshëm në gjak ka qenë i lidhur me humorin negativ, kështu që stabilizimi i niveleve të glukozës mund të ndihmojë në balancimin e gjendjes tuaj emocionale. Ndërkohë, flavonoidet në boronica janë treguar se ndihmojnë në përmirësimin e humorit.

Kosi

Ka shumë prova që ushqimet probiotike si kosi ndihmojnë në përmirësimin e humorit duke përmirësuar përbërjen e mikrobiomës suaj të zorrëve.

Tërshëra

Tërshëra është jashtëzakonisht e lartë në fibra, që do të thotë se, ashtu si manaferrat, ato ndihmojnë në rregullimin e sheqerit në gjak dhe ndihmojnë në rregullimin e humorit të mirë. Tërshëra gjithashtu përmban selen që përmirëson humorin.