Është mbiquajtur “qyteti i ëndrrave” dhe duket se kryeqyteti austriak është thjesht vendi i ëndrrave për të jetuar.

Renditja e qyteteve më të jetueshme në botë për vitin 2023 e sapo publikuar nga Economist Intelligence Unit (EIU), klasifikon sërish në krye të toplistës së qyteteve më të jetueshme në botë për vitin 2023, Vjenën.

EIU renditi 173 qytete në mbarë botën për një numër faktorësh të rëndësishëm, duke përfshirë kujdesin shëndetësor, arsimin, stabilitetin, infrastrukturën dhe mjedisin.

Vjena mbajti vendin e parë në Indeksin Global të Jetesueshmërisë së EIU-së, duke fituar vlerësime për infrastrukturën e saj të besueshme, kulturën dhe argëtimin e spikatur dhe shërbimet arsimore dhe shëndetësore pa të metë.

Qyteti, i cili ka zënë pozitën e parë disa herë gjatë viteve, u pasua nga afër nga Kopenhaga e Danimarkës, e cila ruajti vendin e dytë.

Rikthime të mëdha kanë bërë Melburni dhe Sydnei i Australisë. Megjithëse, kishin rënë poshtë listës vitet e fundit, dy qytetet australiane janë rikthyer në top dhjetëshen, duke zënë respektivisht vendin e tretë dhe të katërt në renditje.

Kanadaja ishte e përfaqësuar mirë këtë vit, me tre nga qytetet e saj – Calgary, Vancouver dhe Toronto – që zbarkuan një vend në top 10. Ndërkohë, Zvicra mori dy top 10 aplikimet, me Zyrihun që zuri vendin e gjashtë dhe Gjeneva që barazoi vendin e shtatë me Calgary.

Osaka, e cila pësoi një rritje të vogël gjatë kohës së pandemisë në vlerësimet e kulturës dhe mjedisit të saj për shkak të tërheqjes së kufizimeve të lidhura me Covid-in, përfundon 10-shen e parë.

FOTO GALERI
1/10

Top Channel