Risti në altarin e dasmës së saj nuk priste asnjë partner.

E veshur me një fustan ngjyrë trëndafili, 34-vjeçarja lexoi zotimet e saj e vetme para një pasqyre në oborrin e shtëpisë së saj. Ajo e kishte pranuar propozimin e saj dhe i dha vetes një unazë. Në vend të bashkëshortit, e priste një tortë prej kadifeje të kuqe, pranë një shishe shampanje.

Rist i tha vetes “Pranoj” dhe u angazhua ta donte veten për mirë ose për keq.

“Betohem se kurrë nuk do të vendosem ose do ta braktis veten në një partneritet romantik më kurrë”, tha ajo në reflektimin e saj në pasqyrë. “Betohem të nderoj thirrjen time dhe ta jetoj jetën si një vepër arti.”

Rist nuk kishte një zyrtar apo të ftuar në dasmën e saj të pavarur.

Muaj përpara ngjarjes, të cilën ajo e quan një “ceremoni e angazhimit të shpirtit”, ajo ishte ndarë nga babai i djalit të saj pas nëntë vitesh së bashku. Ajo kishte filluar të punonte për shërimin e vetvetes së saj të brendshme, kishte marrë një betim beqarie dhe ishte regjistruar për terapi.

Dhe atë pasdite në nëntor 2021, në shtëpinë e saj në Ozark, Misuri, ajo e përfundoi udhëtimin e saj të dashurisë për veten me një deklaratë vetëvlerësimi.

“E kuptova (që) në dashuri dhe në marrëdhëniet me njerëzit e tjerë, nuk po shfaqesha plotësisht dhe nuk po e doja veten gjatë këtij procesi, gjë që e bëri vërtet të vështirë marrjen e dashurisë nga të tjerët”, thotë ajo.

Si pjesë e zbulimit të vetvetes, ajo vendosi t’i përkushtohej vetes.

“Mendova, Pse nuk i blej vetes një unazë? Pse nuk e dua veten plotësisht gjatë kësaj kohe dhe të bëj një ceremoni të vogël?’ Ndihesha fuqizuese të ulesha para pasqyrës dhe të ndjeja se më dua të gjithë mua dhe plagët e mia dhe gjithçka që më bën të ndihem i padashur”, tha ajo.

Koncepti i vetëmartesës, ose sologamia, ekziston prej vitesh. Në një episod “Sex and the City” që u transmetua në gusht të vitit 2003, Carrie Bradshaw kërkon hakmarrje ndaj një personi duke i thënë asaj se ajo do të martohet me veten dhe është regjistruar në dyqanin e këpucëve luksoze Manolo Blahnik.

Nuk ka të dhëna se sa njerëz e festojnë sologaminë me ceremoni, por praktika është eksploruar në një pjesë të vogël të artikujve të fundit të lajmeve.

CNN foli me katër gra që janë martuar vetë. Ata e përshkruajnë aktin si një shprehje simbolike e dashurisë për veten dhe një pohim të një marrëdhënieje të thellë dhe kuptimplote me veten. Ata gjithashtu thonë se nuk ka të bëjë me betimin për partneritete të ardhshme me një bashkëshort, gjë që ata thonë se është një keqkuptim popullor.

Brittany Rist shkroi betimet e saj për ceremoninë e saj të vetë-martesës. Shalako është emri i saj i dytë.

Rreth një vit pas ceremonisë solo të Ristit, ajo lidhi kurorë me bashkëshortin e saj tashmë. Ajo mban unazën e saj të martesës në dorën e saj të djathtë si një kujtesë për angazhimin që i bëri vetes.

Kritikët e kanë dënuar këtë praktikë si narcisiste . Sologamy nuk është ligjërisht detyruese në SHBA dhe nuk njihet nga ligjet e asnjë vendi. Por një ekspert thotë se njerëzit që angazhohen të duan veten pasi punojnë në shërimin e brendshëm, janë duke u nisur për diçka.

Amodeo e përshkruan atë si një formë të shëndetshme të narcisizmit. Pa dashuri për veten, thotë ai, njerëzit varen nga të tjerët për t’u ndjerë të denjë dhe të vlefshëm.

“Është në fakt mungesa e vetëdashurisë që çon në narcisizëm jo të shëndetshëm,” thotë ai. “Atëherë ne kemi nevojë vazhdimisht për vërtetim nga të tjerët për të mbushur zbrazëtinë tonë të brendshme.”

Top Channel