Inflacioni në Evropë në nivele rekord edhe pse rritja e çmimeve po ngadalësohet/ Banka Qendrore “me dhimbje koke”

31/03/2023 16:55

Inflacioni në Evropë ka arritur në nivele rekord edhe pse rrija e përgjithshme e çmimeve është ngadalësuar.

Çmimet në 20 vendet që përdorin euron u rritën me 6.9% këtë muaj krahasuar me një vit më parë, tha të premten agjencia e statistikave e Bashkimit Evropian. Kjo është një rënie e mprehtë nga 8.5% në shkurt dhe norma më e ulët e inflacionit që nga shkurti i vitit 2022, kur Rusia nisi pushtimin e saj në shkallë të plotë të Ukrainës, duke i çuar çmimet e energjisë në rritje. Inflacioni këtë muaj u nxit nga një rënie prej 0.9% nga viti në vit në çmimet e energjisë.

Por të dhënat e fundit përfshijnë dëshmi të presionit të vazhdueshëm rritës mbi çmimet. Çmimi i ushqimeve, alkoolit dhe duhanit u rrit me 15.4% nga viti në vit, nga 15% në shkurt. Dhe çmimet për shërbimet u rritën me 5%, nga 4.8%.

Më shqetësuese, inflacioni bazë – një masë që heq çmimet e paqëndrueshme të ushqimit dhe energjisë – u rrit në 5.7% në mars nga 5.6% në shkurt, duke arritur një rekord të ri të lartë.

Kjo ka të ngjarë të krijojë një “dhimbje koke” për politikëbërësit në Bankën Qendrore Evropiane, të cilët kanë rritur në mënyrë agresive kostot e huamarrjes. Atyre u është dashur të balancojnë nevojën për të zbutur inflacionin me stresin kufizues në ekonomi. Trazirat e fundit në sektorin bankar kanë nënvizuar gjithashtu rreziqet që rritja e shpejtë e normave të interesit paraqet për disa huadhënës dhe për sistemin më të gjerë financiar.

Rritja ekonomike e Evropës është gjithashtu në rrezik nga përpjekjet në zhvillim të bankave për të ruajtur paratë e gatshme pas dështimit të Silicon Valley Bank në Shtetet e Bashkuara dhe rënies së Credit Suisse, gjë që mund ta bëjë më të shtrenjtë marrjen e kredive.

Top Channel