Berberhanet në Britani baza për krimin e organizuar? Eksperti i sigurisë: Po përdoren nga shqiptarët dhe kurdët për trafik droge dhe qeniesh njerëzore

19/03/2023 12:09

Berberhanet janë një ndër bizneset me rritje më të shpejtë në rrugët e Londrës, por zyrtarët kanë frikë se ato po përdoren gjithnjë e më shumë si një front për krimin e organizuar.

Berberhanet janë një ndër bizneset me rritje më të shpejtë në rrugët e Londrës, por zyrtarët kanë frikë se ato po përdoren gjithnjë e më shumë si një front për krimin e organizuar.

Burime për Daily Mail-in theksojnë se bandat po përdorin disa biznese për të fshehur të ardhurat e krimit dhe se shumë prej tyre mund të jenë një bazë për trafikun e qenieve njerëzore dhe punën e skllevërve, ashtu sikurse janë përdorur në të kaluarën shufrat e gozhdëve dhe larjet e makinave.

“Lulëzimi” i dyqaneve të berberëve në Londër dhe qytete të tjera të mëdha në Mbretërinë e Bashkuar ka bërë që ekspertët të bëjnë thirrje për një hetim. Disa prej këtyre bizneseve të dyshuara, të drejtuara nga bandat shqiptare dhe kurde, fitojnë para duke kontrabanduar dhjetëra mijëra emigrantë nga Calais në Dover me kamionë dhe varka të vogla përtej Kanalit.

Ish-oficeri i Policisë Metropolitane Ali Hassan Ali tha: ‘Përgjatë rrugëve të larta ne kemi parë një bum në hapjen e berberëve që nga pandemia.

Shumë nga këto dyqane kanë mijëra paund pajisje, por nuk kanë klientë.

Ndërsa në disa raste dyqanet do të përfshihen në biznes të ligjshëm, nga përvoja ime, ka arsye të forta për të besuar se një numër i madh, veçanërisht ato në pronësi të shqiptarëve, turqve dhe kurdëve, kanë lidhje me krimin e organizuar.

Kjo mund të jetë kontrabandë me njerëz dhe në disa raste drogë.

Ne e dimë se bandat e kontrabandës së njerëzve në Calais janë drejtuar tradicionalisht nga kurdët, por ata tani po punojnë me shqiptarët”- thotë ai.

Sipas Ali, “rritja e papritur e dyqaneve të berberëve është vërtet shqetësuese sepse ato po luajnë një rol në financimin e trafikimit të qenieve njerëzore dhe në mjerimin që shkakton.”

Të dhënat e fundit të përpiluara nga Federata Kombëtare e Flokëve dhe Bukurisë tregojnë se midis 2014 dhe 2019 ka pasur një rritje prej 64 për qind të numrit të dyqaneve të berberëve në Mbretërinë e Bashkuar, nga 7,958 në 13,046.

Në të njëjtën kohë, sallonet luksoze të flokëve panë një rritje prej 21 për qind, nga 13,694 në 2014 në 16,559 në 2019.

Vlen të theksohet se, pandemia uli numrin e berberëve dhe salloneve të flokëve, ato po rriten sërish në nivelet para pandemisë. Vitin e kaluar, një hetim nga Agjencia Kombëtare e Krimit (NCA) zbuloi se Gul Ëali Jabarkhel, 33 vjeç, po përdorte berberin e tij në Colindale, në veri të Londrës, si një front për krimin e organizuar. Afgani po përpiqej të rekrutonte shoferë kamioni për të sjellë emigrantë nga Franca veriore dhe Belgjika në Britaninë e Madhe, duke ofruar rreth 2,500 paund për person të kontrabanduar.

Ai u arrestua në berberanon e tij dhe prillin e kaluar u burgos për dhjetë vjet. Tre bashkëpunëtorë të tjerë morën dënime më të shkurtra.

NCA paralajmëroi kohët e fundit se sasia e parave kriminale që largohen nga MB është rritur ‘në mënyrë eksponenciale’ gjatë katër viteve të fundit, e nxitur nga bandat shqiptare të drogës që dërgojnë para në shtëpi.

Sindikatat e krimit të organizuar nga shteti ballkanik pothuajse kanë marrë nën kontroll tregun e kokainës në Mbretërinë e Bashkuar, ndërsa bandat turke kanë dominuar tradicionalisht furnizimin me heroinë.

Bashkëpunëtorët e besuar do të ngarkohen me dërgimin e të ardhurave të krimit me bizneset që përdoren si një front për ‘pastrimin e parave’. Nëse ndalohen, ata janë në gjendje të argumentojnë se pasuria është nga një biznes me bazë në Britani, siç janë lavazhet e makinave, baret e thonjve ose dyqanet e berberit.

Glyn Rankin, dikur punonjës i Qendrës së Trafikimit të Njerëzve që tashmë është pjesë e NCA, tha se: “Mund të ndodhë që njerëzit që kontrabandohen në MB mund të detyrohen të punojnë në këto dyqane derisa të paguhet borxhi i tyre. Ne duhet t’i shikojmë ata siç i kemi parë në gozhda dhe lavazhe.”

Mbrëmë, një zëdhënës i NCA tha: “Pastrimi i parave është një faktor kyç i krimit të rëndë dhe të organizuar. NCA dhe partnerët e saj në zbatimin e ligjit, qeverinë dhe sektorin privat janë të përkushtuar për të penguar rrjedhën e parave të paligjshme dhe për të parandaluar kriminelët e organizuar që të përfitojnë nga krimet e tyre.

Top Channel