Minstri gjerman: Inflacioni do të vazhdojë të bjerë gjatë vitit 2023

01/01/2023 18:40

Ministri gjerman i Financave, Christian Lindner pret që inflacioni në ekonominë më të madhe të Evropës të bjerë në shtatë për qind këtë vit dhe të vazhdojë të bjerë në vitin 2024 e më tej, por beson se çmimet e larta të energjisë do të bëhen normalja e re.

“Qëllimi mbetet dy për qind. Ky duhet të jetë një prioritet kryesor për Bankën Qendrore Evropiane dhe qeverinë gjermane”, tha Lindner në një intervistë për Bild-in gjerman.

Inflacioni gjerman nga viti në vit u ngadalësua lehtë në 11.3 për qind në nëntor nga niveli më i lartë prej 11.6 për qind muajin e kaluar.

Sipas një raporti të Federatës së Industrisë Gjermane (BDI), inflacioni ka të ngjarë të mbetet i lartë gjatë gjithë vitit dhe norma e synuar prej dy për qind e vendosur nga Banka Qendrore Evropiane mund të mos arrihet deri në vitin 2025.

Lindner tha se Gjermania kishte nevojë për një politikë “të paanshme” të energjisë për të mbajtur gjallë industrinë, duke shtuar se gazi, nafta vendase dhe energjia bërthamore duhet të konsiderohen krahas burimeve të rinovueshme.

Top Channel