Prej disa ditësh po zhvillohen sulme intensive/ Pse është Bakhmut kaq i rëndësishëm për Rusinë?

30/12/2022 17:04

Dikur shtëpia e më shumë se 70,000 civilëve, qyteti lindor i Bakhmut tani ka më pak se 12,000 banorë në rajon.

Muajt ​​e fundit, beteja atje është bërë nga më të ashprat e deritanishme të luftës, ku banorët janë detyruar të strehohen nën bodrume.

Disa ekspertë ushtarakë deklaruan se Bakhmut, i cili është bërë një simbol i betejës së vazhdueshme që po zhvillohet në krahun lindor ka pak vlerë strategjike, por të tjerë thonë se kapja e tij do të hapte rrugën për në Sloviansk dhe Kramatorsk, dy qendra të rëndësishme industriale.

Pra, pse është zona e rëndësishme për forcat ruse?

Jon Roozenbeek, një student postdoktoral i Akademisë Britanike në Universitetin e Kembrixhit, tha se marrja e qytetit lindor do t’i lejonte Kremlinit të “tregojë fitore”.

“Ashtu si ju duhet në çdo luftë, ju duhet të jeni në gjendje të tregoni fitore, dhe ka pasur pak dhe shumë për Rusinë që nga fillimi i verës.Nuk është aspak e mirë për moralin, nëse vazhdoni të humbni territor nga brenda.Sigurisht, brenda Rusisë, ka edhe shumë njerëz që e dinë se lufta nuk po shkon mirë për ta. Aftësia për të treguar atë pamje, në fakt, nuk po shkon aq keq”, deklaroi ai sipas Sky News.

Në lidhje me kë të situatë Instituti për Studimin e Luftës tha se kapja e qytetit do të jetë me “përfitim të vogël”.

“Edhe nëse trupat ruse vazhdojnë të përparojnë drejt dhe brenda Bakhmutit, dhe edhe nëse detyrojnë një tërheqje të kontrolluar të Ukrainës nga qyteti (siç ishte rasti në Lysychansk), vetë Bakhmut u ofron atyre pak përfitime operacionale. Shpenzimet e lidhura me gjashtë muaj luftime brutale, të rënda dhe të bazuara në gërvishtje rreth Bakhmutit janë shumë më të mëdha se çdo avantazh operacional që rusët mund të marrin nga marrja e Bakhmutit“.

Top Channel