Gjithçka që duhet të dini rreth sëmundjes së rrallë të Julia Roberts

12/12/2022 22:00

Pak ditë më parë u bë e ditur se Celine Dion vuan nga sindroma e personit të ngurtë, një sëmundje e rrallë që e ka detyruar të anulojë turneun e saj.

Artistja nuk është e vetmja me diçka kaq të rrallë, pasi ka edhe një aktore që vuan prej më shumë se 15 vitesh nga Purpura Idiopatike Trombocitopenike . Julia Roberts lufton me këtë sëmundje, ku trupi nuk ka mjaftueshëm trombocite.

Edhe pse patologjia nuk e ka penguar asnjëherë që të vazhdojë karrierën e saj profesionale, Julia Roberts duhet t’i nënshtrohet çdo ditë trajtimit, ashtu si çdo njeri tjetër që e vuan atë. Ylli i ‘Pretty Woman’ u alarmua nga shfaqja e disa mavijosjeve dhe bashkëshorti i saj, Daniel Moder, ishte ai që i kërkoi të vizitonte një mjek për të parë se çfarë po ndodhte.

Kur ajo e bëri, ajo u diagnostikua me Purpura Idiopatike Trombocitopenike , e cila ndonjëherë mund të mos ketë simptoma, por nëse ka, ato janë si më poshtë:

  • Njolla të pakta ose të shumta që shfaqen pa ndonjë shkak të dukshëm,
  • Pika të vogla të kuqe-violet në lëkurë, sidomos në pjesën e poshtme të këmbëve, të shkaktuara nga gjakderdhja nën lëkurë,
  • Gjakderdhje nga qiellza dhe hunda,
  • Gjak në urinë dhe zorrën e trashë.
  • Femrat mund të kenë gjakderdhje menstruacionale më të rënda.

Kjo sëmundje shkaktohet nga organet imune që krijojnë antitrupa kundër trombociteve, gjë që bën që shpretka t’i shkatërrojë ato, duke ulur kështu nivelet e trombociteve në trup. Trajtimi për Purpura Idiopatike Trombocitopenike ndonjëherë reduktohet në kontrolle mjekësore që testojnë nivelet e trombociteve, sipas faqeve të specializuara të internetit. Qasja e zakonshme është të përqendroheni në rritjen e numrit të trombociteve dhe, në raste më të rënda, të hiqni drejtpërdrejt shpretkën.

Ilaçet e përdorura për sëmundjen e Julia Roberts variojnë nga steroidet tek imunoglobulina, romiplostim, eltrombopag dhe rituximab, të cilat të gjitha janë krijuar për të rritur nivelet e trombociteve dhe gjithashtu për të reduktuar përgjigjen e sistemit imunitar, pasi ai përpiqet t’i shkatërrojë ato.

Top Channel