Korrupsion dhe abuzim me të drejtat e njeriut/ SHBA sanksionon 40 persona nga nëntë shtete

09/12/2022 16:25

Departamenti i Thesarit të SHBA-së në Ditën Ndërkombëtare Kundër Korrupsionit dhe Ditës së të Drejtave të Njeriut, ka sanksionuar mbi 40 persona dhe subjekte në nëntë shtete të botës.

Ata janë të lidhur me korrupsionin dhe abuzim të të drejtave të njeriut.

Gjatë vitit 2022, DASH ndërmori veprime të shumta për të promovuar përgjegjësinë për abuzuesit e të drejtave të njeriut dhe aktorët e korruptuar në të gjithë botën, duke përfshirë sanksione ndaj dhjetëra individëve dhe subjekteve duke përfshirë në Ballkanin Perëndimor, Bjellorusi, Liberi, Guatemalë, Federatën Ruse, Burma, dhe Irani.

“Aktorët e korruptuar dhe abuzuesit e të drejtave të njeriut mbështeten në mangësitë në sistemin financiar ndërkombëtar për të kryer aktivitetet e tyre” , tha nënsekretari i Thesarit për Terrorizmin dhe Inteligjencën Financiare, Brian E. Nelson.

“Gjatë vitit të kaluar, Thesari e ka vënë luftën kundër korrupsionit dhe abuzimit serioz të të drejtave të njeriut një prioritet kryesor, duke përfshirë përdorimin e sanksioneve financiare dhe adresimin e dobësive në sistemet financiare të SHBA-së dhe ndërkombëtare. Duke ekspozuar sjelljen skandaloze të këtyre aktorëve, ne mund të ndihmojmë në ndërprerjen e aktiviteteve të tyre, çmontimin e rrjeteve të tyre dhe t’i zhdukim ata nga burimet.”

Të sanksionuarit për korrupsion në El Salvador

Conan Tonathiu Castro Ramirez ( Castro Ramirez ), gjatë mandatit të tij si Sekretar Ligjor Presidencial, pengoi hetimet për shpërdorimin e fondeve publike gjatë reagimit të qeverisë ndaj pandemisë dhe përdori zyrën e tij për përfitime personale financiare.

Oscar Rolando Castro ( Castro ), Ministër i Punës, u angazhua në korrupsion dhe shpërdoroi fondet publike për përfitimin e tij personal. Si ministër, Rolando e përdori pozicionin e tij për të ndikuar në sindikatat për t’u lidhur me interesat politike të Ministrisë së Punës dhe për t’u angazhuar në aktivitete që I sillnin përfitime atij dhe aleatëve të tij politikë. Disa nga ata që ranë dakord morën përfitime shtesë, të tilla si aksesi i favorizuar për udhëtime ndërkombëtare, ndërsa disa nga ata që refuzuan të pozicionoheshin me Kastron u përballën me ngacmime, hakmarrje dhe certifikim të vonuar nga sindikata. Ata janë të përfshirë në shpërdorimin e pasurive shtetërore, shpronësimin e aseteve private për përfitime personale, korrupsionin në lidhje me kontratat qeveritare, nxjerrjen e burimeve natyrore ose ryshfet.

Të sanksionuarit për korrupsion në Mali

Karim Keita ( Keita) është djali i ish-presidentit të Malit, Ibrahim Boubacar Keita dhe ish-president i Komisionit të Sigurisë dhe Mbrojtjes të Asamblesë Kombëtare të Malit. Keita mbikëqyri shpenzimet e mbrojtjes së Malit nga shkurti 2014 deri në gusht 2020, kur ushtria rrëzoi babanë e tij. Keita dyshohet se e përdori pozicionin e tij për të marrë ryshfet, për të caktuar kontrata për bashkëpunëtorët që më pas i paguanin atij ryshfete dhe përvetësoi fondet e qeverisë duke paguar më shumë kontrata për materiale. Nëpërmjet babait të tij, Keita dyshohet se organizoi të largonte nga pozicionet e tyre zyrtarë që nuk e mbështesnin korrupsionin e tij. Keita pretendohet gjithashtu se ka organizuar rrëmbimin, torturimin dhe vrasjen e dukshme të Birama Toure (Toure), një gazetare që po hetonte përfshirjen e Keita në korrupsion. Pasi babai i tij u rrëzua, Keita iku në Bregun e Fildishtë, ku shërben si CEO i Konijane Strategic Marketing. Gjithashtu është sanksionuar edhe Konijane Strategic Marketing me bazë në Cote d’Ivoire si pronësi ose kontrollim nga Keita.

Të sanksionuarit për korrupsion në Guatemala

Allan Estuardo Rodriguez Reyes ( Rodriguez ) përdori autoritetin e tij si President i Kongresit për të dhënë grante ndërtimi në këmbim të ryshfetit. Rodriguez ka përdorur ndikimin e tij politik për të arritur marrëveshje në këmbim të ryshfetit dhe ryshfet lehtësuese për të tjerët, për shembull, duke ofruar ryshfet për votat për një projekt-ligj të gjendjes së jashtëzakonshme gjatë një sesioni të kongresit.

Jorge Estuardo Vargas Morales ( Vargas ) është një kongresmen nga Guatemala dhe një nga disa individët në kulmin e një rrjeti të krijuar për të kontrolluar kontratat dhe operacionet në portet e drejtuara nga qeveria për përfitime personale. Ai mbikëqyrte ekzekutimin e projektit pasi të jepen kontratat dhe u paguan një përqindje anëtarëve të bordit që votojnë pro. Për më tepër, Vargas kontrollon punësimin në port përmes ndikimit të tij në sindikatat e punëtorëve të portit dhe i përdor ato sindikata për të fituar leva politike.

Luis Alfonso Chang Navarro ( Chang ) ishte Ministër i Energjisë dhe Minierave nga 2016-2020; Përveç kësaj, si Ministër i Energjisë dhe Minierave, Chang ishte kreu i bordit të Institutit Kombëtar të Elektrifikimit të Guatemalës (INDE) dhe përdori pozicionin e tij për të siguruar ryshfete. Ai kërkonte ryshfet dhe favore të tjera në këmbim të mos revokimit të licencës së shfrytëzimit të naftës.

Të sanksionuarit në Rusi

Për vite me radhë, qeveria e Federatës Ruse është përfshirë në sjellje antidemokratike dhe shkelje të të drejtave të njeriut, sipas SHBA-së. Pas pushtimit të plotë të Ukrainës nga Rusia, forcat ruse dhe përfaqësuesit e tyre filluan të institucionalizojnë një proces të njohur si “filtrim”, ku civilët e Ukrainës u nënshtrohen marrjes në pyetje dhe kontrolleve. Ata detyrohen të dorëzojnë të dhëna personale për të konstatuar ndonjë lidhjet me ushtrinë ose qeverinë e Ukrainës. Ekzistojnë gjithashtu pretendime për dëbime, zhdukje dhe tortura në lidhje me filtrimin, njëkohësisht zonat ngjitur me terrenet e një qendre filtrimi shfaqin karakteristika të varrezave masive.

Katër persona që ishin të përfshirë drejtpërdrejt në operacionet e filtrimit të Rusisë janë sanksionuar.

Zyrtarët e Administratës Presidenciale të Federatës Ruse, Oleg Yuryevich Nesterov (Nesterov) dhe Yevgeniy Radionovich Kim (Kim) u përfshinë drejtpërdrejt në planifikimin e zbatimin e pikave të filtrimit në Ukrainën e pushtuar nga Rusia. Ata mbikëqyrën filtrimin e zyrtarëve të qeverisë së qytetit dhe civilëve të tjerë nga Mariupol.

Marina Konstantinovna Sereda (Sereda) ka punuar me Ministrinë e Punëve të Brendshme të Republikës Popullore të Donetskut (DNR) për të menaxhuar pikat e filtrimit në Oblastin e Donetskut të pushtuar nga Rusia.

Aleksey Valentinovich Muratov (Muratov), një zyrtar i DNR, ka koordinuar operacionet e pikave të filtrimit. Muratov ka udhëhequr prokurimin e pajisjeve dhe teknologjisë së nevojshme për të mbështetur pikat e filtrimit në Oblastin e Donetskut të pushtuar nga Rusia. Ai ishte caktuar më 20 qershor 2017 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në veprime ose politika që kërcënojnë paqen, sigurinë, stabilitetin ose territorin.

Departamenti i Shtetit sanksionoi gjithashtu shtetasit e Federatës Ruse Ochur-Suge Terimovich Mongush dhe Lyudmila Nikolaevna Zaitseva, të cilët thuhet se ishin të implikuar në abuzimet e të drejtave të njeriut kundër civilëve në Ukrainë.

OFAC sanksionoi gjithashtu Komisionin Qendror të Zgjedhjeve të Federatës Ruse (KQZ-ja e Rusisë), së bashku me 15 anëtarët e tij. Në shtator 2022, KQZ-ja e Rusisë ndihmoi në mbikëqyrjen dhe monitorimin e referendumeve të rreme të mbajtura në zonat e Ukrainës të kontrolluar nga rusët.

15 anëtarët e KQZ-së të Rusisë që u sanksionuan janë:

Kryetarja Ella Aleksandrovna Pamfilova ( Pamfilova )
Zëvendëskryetari Nikolay Ivanovich Bulaev ( Bulaev )
Sekretarja Nataliya Alekseevna Budarina
Pavel Viktorovich Andreev
Igor Borisovich Borisov
Boris Safarovich Ebzeev
Elmira Abdulbarievna Khaimourzina
Yevgeny Ivanovich Kolyushin
Aleksandr Borisovich Kurdiumov
Nikolay Vladimirovich Levichev ( Levichev )
Anton Igorevich Lopatin
Liudmila Leonidovna Markina
Konstantin Sergeevich Mazurevskii
Yevgeny Aleksandrovich Shevchenko
Andrey Yurievich Shutov.

Sanksionet për abuzimin me të drejtat e njeriut lidhen me Republikën Popullore Demokratike të Koresë.

Kim Myong Chol është një përfaqësues i SEK me bazë në Paris dhe ka lehtësuar transaksionet e pagesave për SEK në vitin 2022, duke përfshirë mbledhjen e pagesave të papaguara për kontratat midis kompanive evropiane dhe SEK. Everlasting Empire Limited, Tian Fang ( Hong Kong ) Holdings Limited , Yancheng Three Line One Point Animation Co., Ltd. , Quanzhou Yiyangjin Import and Export Trade Co., Ltd. , dhe Fujian Nanan Import and Export Corporation kanë lehtësuar të gjitha transaksionet financiare në emër të SEK. Kim Myong Chol, Everlasting Empire Limited, Tian Fang (Hong Kong) Holdings Limited, Yancheng Three Line One Point Animation Co., Ltd., Quanzhou Yiyangjin Import and Export Trade Co., Ltd., dhe Fujian Nanan Import and Export Corporation kanë vepruar në mënyrë të drejtpërdrejtë ose tërthorazi.

Deepak Jadhav është një drejtor me bazë në Indi i Funsaga Pte Ltd, i cili ka lidhur një kontratë me SEK për të prodhuar një projekt animacioni, ndërsa ofron pagesa për Quanzhou Yiyangjin Import and Export Trade Co., Ltd. dhe Yancheng Three Line One Point Animation Co., Ltd.
Një zyrtar i SEK-ut tregoi se Deepak Jadhav dërgoi mbi 15,000 dollarë në Quanzhou Yiyangjin Import and Export Trade Co., Ltd. dhe Funsaga Pte. Ltd. dërgoi më shumë se 50,000 dollarë në SEK, me një pjesë të fondeve të transferuara te Tian Fang (Hong Kong) Holdings Ltd.
Kinoatis LLCi ka dërguar mbi 100,000 dollarë Korporatës së Importit dhe Eksportit Fujian Nanan, e cila vepronte si filial i SEK-ut, për të paguar për një projekt animacioni.

Abuzim i rëndë i të drejtave të njeriut në Guine

Alpha Conde ( Conde ), ish-presidenti i Guinesë, i cili u rrëzua në një grusht shteti në shtator 2021 është sanksionuar. Nën presidencën e tij, forcat e sigurisë reaguan me dhunë kundër mbështetësve të opozitës së Conde që çoi në një referendum kushtetues të marsit 2020 që i mundësoi Conde të kandidojë për një mandat të tretë.  Në fillim të vitit 2020, Conde urdhëroi ministrat të krijonin një njësi policie për t’iu përgjigjur protestuesve me dhunë nëse është e nevojshme. Raportimet tregojnë se në vitin 2020 qeveria arrestoi dhe ndaloi në mënyrë arbitrare anëtarët e opozitës.

Abuzimi i rëndë i të drejtave të njeriut në Iran

Irani ka përjetuar protesta masive në mbarë vendin pas vdekjes në paraburgim të Mahsa Amini, e cili u arrestua në mesin e shtatorit, pasi sipas autoriteteve nuk kishte veshur hixhab. Forcat iraniane të sigurisë janë përgjigjur me dhunë ndaj protestave, duke thënë se kanë vrarë qindra, përfshirë fëmijë, dhe duke arrestuar mijëra. Që nga shtatori, Thesari ka lëshuar pesë raunde sanksionesh që synojnë “Policinë e Moralit”, një sërë zyrtarësh të sigurisë dhe qeverisë iraniane të përfshirë në përdorimin e dhunës kundër protestuesve iranianë, zyrtarë të burgjeve të përfshirë në ndalimin e protestuesve, zyrtarë iranianë të mediave të lidhur me transmetimet e dhunës.

I sanksionuar nga DASH është Ali Akbar Javidan ( Javidan), komandanti i Forcave të Zbatimit të Ligjit të Republikës Islamike të Iranit (LEF) në provincën Kermanshah të Iranit, i cili ka mbikëqyrje të drejtpërdrejtë mbi forcat që kanë vrarë protestuesit, duke përfshirë fëmijë dhe të moshuar.

Ebrahim Kouchakzaei ( Kouchakzaei ) shërbeu si komandant LEF në Chabahar, në provincën Sistan dhe Baluchistan të Iranit. Kouchakzaei është autori i dyshuar i përdhunimit të një vajze 15-vjeçare në mes të shtatorit 2022. Sipas raporteve, incidenti, i cili ndodhi menjëherë pas vdekjes së Mahsa Amini, nxiti protesta të mëdha në të gjithë provincën në fund të shtatorit, duke çuar në një reagim të dhunshëm nga forcat e sigurisë dhe në vrasjen e më shumë se 60 njerëzve.

Allah Karam Azizi ( Azizi ), kujdestar i burgut famëkeq të Iranit Rejaee Shahr, i cili  strehon të burgosur politikë dhe ata që protestojnë kundër regjimit. Të burgosurit atje kanë pësuar abuzime të rënda fizike nga rojet e burgut. Azizi ka porositur personalisht këto abuzime; nën udhëheqjen e Azizit, Burgu i Rezaee Shahr ka mbetur një vend plot abuzime, ku të burgosurit vuajnë nga abuzimi fizik dhe neglizhenca mjekësore.

Abuzimi i rëndë i të drejtave të njeriut në Filipine

Për më shumë se një dekadë, Apollo Carreon Quiboloy ( Qiboloy) u angazhua në abuzime serioze të të drejtave të njeriut, duke përfshirë një model të përdhunimit sistematik dhe të përhapur të vajzave deri në moshën 11-vjeçare, si dhe abuzime të tjera fizike.

Abuzim rëndë i të drejtave të njeriut në rajonin autonom Tibetan të kinës

Dy persona janë të përfshirë në abuzime serioze të të drejtave të njeriut në Rajonin Autonom Tibetian (TAR) të Republikës Popullore të Kinës (PRC).

Wu Yingjie ( Wu ) ishte Sekretari i Partisë TAR midis 2016 dhe 2021. Gjatë kësaj periudhe kohore, Wu i udhëzoi zyrtarët qeveritarë të angazhoheshin në “politikat e stabilitetit”. Zbatimi i këtyre politikave të stabilitetit përfshinte abuzime serioze të të drejtave të njeriut, duke përfshirë vrasjet, abuzimin fizik, arrestimet arbitrare dhe ndalimet masive në TAR.

Zhang Hongbo ( Zhang ) ka qenë drejtor i Byrosë Tibetiane të Sigurisë Publike (TPSB) që nga viti 2018 deri të paktën në nëntor 2022. Zhang ka punuar për të avancuar qëllimet dhe politikat e PRC në TAR si “shefi i policisë së Tibetit”. Gjatë mandatit të Zhang, TPSB-ja u angazhua në abuzime serioze të të drejtave të njeriut, duke përfshirë qendrat e paraburgimit të drejtuara nga TPSB, të cilat ishin të përfshira në torturën, abuzimin fizik dhe vrasjet e të burgosurve, duke përfshirë të arrestuarit për arsye fetare dhe politike.

Top Channel