“Fshati me gurë varri”/ Historia e veçantë e refugjatëve, që ndërtuan shtëpitë në varreza (Foto)

04/10/2022 13:35

Në pamje të parë, Ami-dong duket si një fshat i zakonshëm brenda qytetit të Koresë së Jugut të Busanit, me shtëpi shumëngjyrëshe dhe rrugica të ngushta të vendosura përballë maleve të afërta.

Por me një vëzhgim më të afërt, vizitorët mund të dallojnë një material ndërtimi të pazakontë të ngulitur në themelet e shtëpive, muret dhe shkallët e pjerrëta.

Ato janë pikërisht gurë varresh të gdhendura me shkrime ose simbole japoneze.

Ami-dong, i quajtur edhe Fshati Kulturor i Varrit, u ndërtua gjatë Luftës Koreane, e cila shpërtheu në vitin 1950, pasi Koreja e Veriut pushtoi Jugun.

Një gur varri i ekspozuar jashtë një shtëpie në Ami-dong, Busan, Koreja e Jugut, më 20 gusht.

Konflikti zhvendosi një numër masiv njerëzish në të gjithë Gadishullin Korean, duke përfshirë më shumë se 640,000 koreano-veriorë.

Brenda Koresë së Jugut, shumë qytetarë gjithashtu ikën në jug të vendit, larg Seulit dhe vijave të frontit.

Shumë nga këta refugjatë u drejtuan për në Busan, në bregun juglindor të Koresë së Jugut, një nga dy qytetet e vetme që kurrë nuk u pushtuan nga Koreja e Veriut gjatë luftës.

Shumë prej gurëve të varreve janë të gdhendura me emrat, ditëlindjet dhe datat e vdekjes së të ndjerit japonez.

Busan u bë një kryeqytet i përkohshëm i kohës së luftës, me forcat e OKB-së që ndërtuan një perimetër rreth qytetit.

Por të sapoardhurit nuk e kishin të lehtë gjetjen e një vendi për të jetuar, pasi hapësira e vendit mikpritës ishte e pakët.

Disa e gjetën përgjigjen e tyre në Ami-dong, një krematorium dhe varrezë që shtrihej në rrëzë të maleve  të Busanit, të ndërtuara gjatë pushtimit japonez të Koresë nga viti 1910 deri në 1945.

Pas braktisjes së zonës së varrezave në kohën kur pushtimi japonez përfundoi dhe kur refugjatët vërshuan pas fillimit të Luftës së Koresë, ato varre u çmontuan dhe u përdorën për të ndërtuar banesa.

Ky ndryshim krijoi përfundimisht një fshat të vogël të veçantë, i cili është kthyer në një pikë turistike.

Shumë prej gurëve të varreve nuk janë më të lexueshëm pas dekadash të hapura.

Top Channel