Të gjithë shtetasit rusë, përfshirë ata me pasaporta diplomatike, të cilët duan të hyjnë, kalojnë tranzsit apo qëndrojnë në Kosovë, duhet të pajisen me vizë.

Vendimi u mor në mbledhjen e qeverisë në Prishtinë, pak pasi Rusia aneksoi katër territore të Ukrainës.

“Të gjithë shtetasit e Federatës Ruse, bartës të pasaportave të rregullta, zyrtare e diplomatike, si dhe ata që kanë leje-qëndrim biometrik valid, të lëshuar nga shtetet e zonës Shengen do të obligohen të pajisen me vizë të Republikës së Kosovës për hyrje tranzit dhe qëndrim në territorin e Kosovës”, tha Kurti.

Deri më tani qytetarëve rusë me pasaporta diplomatike dhe zyrtare u lejohej hyrja, transiti dhe qëndrimi deri në 15 ditë në territorin e Republikës së Kosovës, pa vizë.

Gjithashtu nuk kishin nevojë për tu pajisur me vizë kosovare edhe shtetasit e vendeve për të cilët Prishtina aplikon regjim vizash, por që kishin leje qëndrim biometrik valid të lëshuar nga njëri ndër shtetet e Zonës Shengen.

Në 31 gusht, Bashkimi Evropian pezulloi marrëveshjen për viza me Rusinë si një “hap të parë të domosdoshëm”. Për pasojë, rusët do ta kenë më të vështirë sigurimin e një vize dhe procesi do t’iu kushtojë më shtrenjtë.

Kievi i ka bërë thirrje BE-së që të ndalojë dhënien e vizave për të gjithë rusët, përveç disidentëve politikë.

Top Channel